Прес-конференція у ЦВК щодо попередніх підсумків голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, станом на 10.17 22 липня.

На знімку: радник Голови Центральної виборчої комісії Олександр Остапа, Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, заступник Голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко, секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька. 


Київ. Підрахунок результатів на виборчій дільниці № 800133.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут

 


Київ. Голосування на виборчій дільниці № 800588.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут

Люди голосували за зміни та мир

«Парламентські вибори відбулися. Ласкаво просимо в нову реальність!» — заявила Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук під час вчорашнього вранішнього брифінгу в ЦВК, коли вже надійшло майже 50% електронних протоколів від окружних виборчих комісій про підсумки голосування.

За її словами, підрахунок і обробка інформації від окружних виборчих комісій у Центрвиборчкомі тривають навіть швидше, аніж на президентських виборах. У ЦВК, згідно із законодавством, є 15 днів на оголошення офіційних результатів виборів.
«Але вже на сьогодні можна говорити, що таких подій, які поставили би під сумнів проведення цієї парламентської кампанії, не було, і вона є такою, що звершилася», — сказала Т. Сліпачук.

Попередні результати виборів, які надходять до ЦВК, майже збігаються із даними екзитполів — опитувань виборців на дільницях соціологами. Люди казали, що голосували передусім за зміни, оновлення та мир для країни та своїх дітей.

Станом на 16.30, коли верстався номер, ЦВК опрацювала 70,49% електронних протоколів окружних виборчих комісій. У багатомандатному виборчому окрузі серед політичних партій лідирують: «Слуга народу» — 42,68% голосів, «Опозиційна платформа — За життя» — 13,04%, «Європейська солідарність» — 8,41%, ВО «Батьківщина» — 8,03%, «Голос» — 6,17%. Решта політичних сил не долають прохідний 5-відсотковий бар’єр.

У багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі «Слуга народу» лідирує у 21 області та в Києві. У Донецькій та Луганській областях, за попередніми даними, найбільшу кількість голосів набирає «Опозиційна платформа — За життя», у Львівській області — «Голос».

В одномандатних виборчих округах ситуація дещо цікавіша. Кандидати від «Слуги народу» можуть здобути депутатські мандати в усіх округах Києва, Миколаївської та Чернівецької областей. Представники ВО «Батьківщина» лідирують в одному з округів Вінницької, Донецької і Чернігівської областей. Кандидати від «Опозиційної платформи — За життя» можуть перемогти в чотирьох округах Донецької області, і по одному — в Запорізькій, Луганській та Одеській областях. В «Опозиційного блоку» є шанси на мандат у чотирьох округах Донеччини, в одному окрузі Луганщини та Харківщини. Висуванець ВО «Свобода» може вибороти один мандат в Івано-Франківській області (звідки вже надійшли 100% електронних протоколів). На Львівщині в двох округах лідирують кандидати від «Голосу», в двох округах — від «Європейської солідарності», в одному — від «Самопомочі». На Київщині в одному окрузі на першому місці представник партії «Біла Церква разом». На решті округах лідирують кандидати від

«Слуги народу» або самовисуванці (серед яких і чимало чинних депутатів). За попередніми підрахунками, партія «Слуга народу» з урахуванням «мажоритарки» може отримати в парламенті понад 250 крісел, а відтак і мати парламентську більшість, для якої необхідно як мінімум 226 голосів.

Процедура підрахунку та встановлення результатів парламентських виборів така сама, як і президентських. Дільничні виборчі комісії передають протоколи з підсумками голосування на дільницях до окружних виборчих комісій, а ті — попервах передають дані до ЦВК засобами електронного зв’язку (так вони з’являються на інформаційному табло та офіційному сайті ЦВК). А потім голова ОВК має привезти до ЦВК оригінали протоколів з мокрими печатками. На перші протоколи від ОВК з мокрими печатками у ЦВК очікують з середи. Як тільки розпочнуть надходити оригінали протоколів, у ЦВК розпочнеться безперервне засідання, яке триватиме до прийняття останнього протоколу та підбиття підсумків голосування.

Декілька виборчих комісій перебувають у зоні більш прискіпливої уваги ЦВК. Це, зокрема, окружні комісії в Донецькій області та в 94-му виборчому окрузі на Київщині, де у день голосування відбулася ротація її членів. Голова ЦВК Тетяна Сліпачук повідомила, що зранку мала розмову з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим стосовно тих проблем, які виникли, та щодо допомоги правоохоронців у процесі транспортування до Києва оригіналів протоколів.

«Радісно говорити про те, що інформації, яка би на сьогодні зацікавила ЗМІ, у нас мало, — додав заступник Голови ЦВК Євгеній Радченко. —Убивств, поганих подій, розгромів дільниць тощо, на щастя, не відбулося».

Явка виборців становила 49,8%. Найактивніше проголосували Чернігівська, Полтавська і Тернопільська області — там участь у голосуванні взяли понад 54% виборців. Найкволіше брали участь у голосуванні мешканці Закарпаття, Чернівецької та Херсонської областей — 41—43%. Хоча це для України досить низький показник, але треба зважати на літній період. На дочасних парламентських виборах 2014 року показник явки виборців становив 52,5%, у 2012 році — майже 57%. Однак зменшення виборчої активності — загальносвітова тенденція.

Голосування відбувалося у 199 виборчих округах на 29 тисячах 885 виборчих дільницях. З яких 28 637 — це звичайні виборчі дільниці, 1146 — спеціальні, 102 — закордонні у закордонному виборчому окрузі. 

Під час дочасних парламентських виборів ЦВК зустрілася з багатьма проблемами, які мали місце і на президентських виборах. Передусім — часта ротація членів дільничних та окружних виборчих комісій. Перед виборами ЦВК буквально на кожному своєму засіданні була змушена проводити заміни на вимогу політичних партій і кандидатів. Так трапилося і з проблемним 94-м виборчим округом на Київщині, де напередодні виборів було замінено деяких членів ОВК. Потім партія «Самопоміч» звернулася зі скаргою до ЦВК, уночі 21 липня було прийнято окрему постанову ЦВК, однак комісія не виконала розпорядження ЦВК у зазначені строки, і ротація відбулася у день голосування близько 14-ї години. «Це, звичайно, не сприяє швидкості процесу, й інколи призводило до помилок, курйозів, але, на щастя, навіть такий екстремальний режим роботи виборчих комісій не завадив швидкості та точності як проведення голосування, так і встановлення результатів», — наголосив Євгеній Радченко.

Ще одна проблема, на яку звернули увагу в ЦВК, — багато людей не мають місця реєстрації, а відтак і виборчої адреси, тож не мали змоги проголосувати. За словами Є. Радченка, майже мільйон осіб вибули з одного місця реєстрації, але ніде не зареєстровані. Відповідно до Закону, цього разу ЦВК не мала можливості створити спеціальні виборчі дільниці для голосування наших захисників — військовослужбовців, які перебувають на лінії розмежування. Багато проблем виникло і з голосуванням вимушених переселенців, яких в Україні офіційно зареєстровано понад півтора мільйона. На думку ЦВК, щоб усі категорії громадян могли реалізувати своє виборче право, потрібні відповідні законодавчі зміни.

Зранку 21 липня, у день голосування, з усіх 29 тисяч 885 виборчих дільниць лише 27 відкрилися із запізненням. З різних причин: на декількох дільницях (і в різних округах) було помилково зіпсовано бюлетені штампом «вибув» навпроти прізвища не того кандидата, і довелося додруковувати та доставляти нові бюлетені. Деякі дільниці відкрилися пізніше 8-ї ранку через суто технічні або й комічні проблеми — то голова комісії забув вдома ключі, то не могли знайти ключі від сейфу, де зберігалися бюлетені, то не встигли розкласти на столах бюлетені, то залили їх чорнилами, а один голова комісії з’явився на роботу нетверезим...

У Донецькій області, в окрузі № 46, було зафіксовано факт підписання виборчого протоколу заздалегідь. Члени цієї комісії надали пояснення поліції, що вони це робили заради економії часу, щоб під час підрахунку голосів заповнювати лише ті частини протоколу, що стосуються підрахунку голосів. За цим фактом відкрито кримінальне провадження. «Ці дії несумісні з законодавством і мають отримати належну оцінку», — наголосила Голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

Напередодні дня виборів завершився судовий розгляд усіх позовів. Секретар ЦВК Наталія Бернацька повідомила, що у період виборчої кампанії було подано 147 судових позовів від кандидатів у депутати щодо діяльності ЦВК, зокрема, реєстрації кандидатом у депутати. У 62 випадках було відмовлено у задоволенні позову, у 49 — задоволено, залишено без розгляду 26, повернуто позивачам 8, по одній справі відмовлено у відкритті провадження і одне провадження закрито. За деякими питаннями було декілька раундів судових оскаржень. Зокрема, і щодо Олександра Онищенка — Верховний Суд України визнав правомірною відмову ЦВК у його реєстрації кандидатом у депутати, і участі у виборах він не брав.

Станом на 12-ту годину явка виборців становила майже 20%. Лідирували Дніпропетровська, Кіровоградська та Луганська області, аутсайдерами були Івано-Франківська та Чернівецька області. Станом на 16-ту годину — майже 36%. Однак багато людей вирішили проголосувати надвечір -після дачі та богослужіння.

До списків виборців було внесено 29 мільйонів 234 тисячі 568 осіб. Проголосувати за межами виборчих дільниць виявили бажання 692 тисячі 23 особи. Своїм правом тимчасово змінити місце голосування скористалися 280 922 українці. Найбільшу кількість заяв про зміну місця голосування було подано від виборців Донецької області та міста Київ — 42 642 та 21 239 відповідно.

Суттєвих порушень, які могли би вплинути на хід та встановлення підсумків голосування, у Центрвиборчкомі не зафіксували. По обіді заступник Голови ЦВК Олег Конопольський заявив: «Вибори в Україні відбуваються у штатному режимі. Можливо, є деякі порушення, але вони не впливають зовсім на виборчий процес».

Щодо непоодиноких фактів псування виборчих бюлетенів — ще розбиратимуться правоохоронці чи й суди. «Ці дії в подальшому будуть оцінені правоохоронними органами та судом, щоб встановити, чи є підстави говорити про кримінальну відповідальність членів виборчих комісій, — підкреслила Н. Бернацька. — Бо і псування виборчої документації, і намагання якимось чином спотворити волевиявлення — це карні кримінальним кодексом діяння».

На дочасних парламентських виборах офіційними спостерігачами було зареєстровано 27 885 представників громадських організацій, 1719 представників іноземних держав та міжнародних організацій, 93 355 спостерігачів від кандидатів у депутати в ОВО, 106 111 від політичних партій, акредитовано 866 журналістів із 103 ЗМІ.

Майже о 23-й годині до ЦВК розпочали надходити перші електронні протоколи про підсумки голосування. Заступник Голови ЦВК Євгеній Радченко на останньому вечірньому брифінгу повідомив, що до ЦВК упродовж дня голосування надійшло лише 16 документів — заяв, листів, скарг щодо виявлених порушень під час виборів. ЦВК, за його словами, ретельно вивчатиме кожен документ. Водночас Є. Радченко запевнив, що суттєвих порушень, які могли би вплинути на підсумки волевиявлення, не зафіксовано.

Вочевидь, це було останнє голосування до парламенту за старою змішаною системою, коли половина складу парламенту обирається за списками політичних партій, половина — в одномандатних мажоритарних виборчих округах. Згідно з Виборчим кодексом, який ухвалено Верховною Радою (але Закон ще не підписано Президентом), наступні парламентські вибори мають пройти за відкритими партійними списками. Прохідний бар’єр для партій залишиться незмінним — 5%.