Згідно з інформацією на офіційному сайті ЦВК, політична партія «Слуга народу» набирає 43,12% голосів виборців, «Опозиційна платформа — За життя» — 13,05%, ВО «Батьківщина» — 8,18%, «Європейська солідарність» — 8,12%, «Голос» — 5,84%. «Батьківщина» випередила «Європейську солідарність». Лише у Донецькій та Луганській областях найбільше голосів виборці віддали за «Опозиційну платформу — За життя», на Львівщині лідирує «Голос», а в решті областей та у Києві першість зберігає «Слуга народу». Решта партій не долають прохідний 5-відсотковий бар’єр.

На закордонному виборчому округу опрацьовано вже всі 100% електронних протоколів із 102 виборчих дільниць. Там найбільше підтримки здобула партія «Європейська солідарність», «Слуга народу» і «Голос» — відповідно на другому і третьому місцях.
В одномандатних виборчих округах опрацьовано 93,57% електронних протоколів ОВК.

Голосували абсолютно вільно

За перебігом позачергових парламентських перегонів спостерігали 28 представників центральних виборчих органів із 13 держав, повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК України. Зокрема, голова ЦВК Грузії Тамар Жванія відзначила, що вибори в Україні пройшли на досить високому рівні: «Ми відвідали деякі виборчі дільниці в Жашкові й на власні очі побачили, наскільки професійно та якісно члени комісій організували процес голосування. Слід також відзначити мирну та доброзичливу атмосферу, яка панувала на дільницях. Одне слово, ми переконалися, що українські виборці робили свій вибір абсолютно вільно».

Високо оцінив організацію виборчої кампанії в Україні й віце-президент Незалежної виборчої комісії Йорданського Хашимітського Королівства Зухейр Абу Фарес: «Мені довелося спостерігати за виборами в багатьох країнах, тож є з чим порівнювати.

Відтак, можу впевнено заявити, що стандарти, за якими пройшли вибори в Україні, відповідають найкращим міжнародним практикам. Так, під час відвідання деяких виборчих дільниць у нас виникали певні зауваження. Але це були дрібні технічні моменти, які жодним чином не могли вплинути на процес волевиявлення ваших громадян».

Учора ЦВК розпочала прийом оригіналів протоколів окружних виборчих комісій із мокрими печатками про підсумки голосування. 

Першими надійшли протоколи від виборчих комісій 45-го та 51-го округів (Донецька область), 213-го   (м. Київ) і 37-го (Дніпропетровська область). Надалі Центрвиборчком прийматиме оригінали протоколів ОВК у режимі безперервного засідання.

У парламенті вперше буде монобільшість

Попередній розподіл місць у Верховній Раді України дев’ятого скликання:

«Слуга народу» — 124 (за списком) + 129 (в округах) = 253 мандати

«Опозиційна платформа — За життя» — 38 (за списком) + 7 (в округах) = 45 мандатів

«Батьківщина» — 23 (за списком) + 1 (округ) = 24 мандати

«Європейська солідарність» — 23 (за списком) + 1 (округ) = 24 мандати

«Голос» — 17 (за списком) + 3 (в округах) = 20 мандатів

Інші партії — 10 мандатів (в округах)

Самовисуванці — 48 мандатів (в округах)

«Новими обличчями» у новому українському парламенті будуть три чверті народних обранців — 323 кандидати раніше ніколи не працювали депутатами, із них 167 проходять за списками, 156 — у мажоритарних округах. Найбільше «нових облич» у

«Слуги народу» — серед її висуванців ані в партсписку, ані на мажоритарці немає жодного чинного чи колишнього парламентарія. У партії «Голос» раніше мав депутатський мандат її лідер Святослав Вакарчук — на дочасних парламентських виборах у 2007 році, однак у 2008 році він склав мандат.

У Верховній Раді дев’ятого скликання працюватиме більше жінок, аніж у попередньому скликанні — у восьмому скликанні їх було 53 (12,6%), нині до парламенту проходять 87 жінок (20,52% від загального складу). За списками перемагає більше жінок, аніж в округах — 61 і 26 відповідно. «Слуга народу» проведе найбільше представниць прекрасної статі до парламенту — 53 депутатки.

Неочікувані баталії

Дочасні парламентські вибори відзначилися тим, що у багатьох мажоритарних округах «нові обличчя», багато з яких досі не були публічними особами, перемогли досвідчених політиків-важковаговиків чи впливових бізнесменів. Зокрема, народний депутат кількох скликань, власник «Мотор Січі» В’ячеслав Богуслаєв програв округ у рідному Запоріжжі кандидатові від «Слуги народу» — весільному фотографу Сергію Штепі. Власник багатьох промислових підприємств і депутат кількох скликань Костянтин Жеваго — на Полтавщині програв вибори 25-річному менеджеру держкомпанії «Прозорро продажі» Олексію Мовчану, також із «Команди Зе». Не потрапляють до нового парламенту і Олег Ляшко, Володимир Литвин, Оксана Сироїд, Олександр Грановський, Ігор Кононенко, Сергій Пашинський, Сергій Каплін, Сергій Ківалов. Проте багато чинних народних депутатів із фракції «Батьківщина» знову працюватимуть у Раді — Юлія Тимошенко, Сергій Соболєв, Олена Кондратюк, Іван Кириленко, Андрій Кожем’якін, Григорій Немиря, Сергій Власенко, Іван Крулько, Олександр Абдулін, Альона Шкрум. Програли вибори по мажоритарці «Єврооптимісти» — Світлана Заліщук та Сергій Лещенко, а також активні у восьмому скликанні депутати Леонід Ємець, Вікторія Войціцька, Вікторія Пташник, Павло Різаненко, Дмитро Андрієвський, Юрій Левченко. Проте вдалося знову здобути депутатський мандат Олесю Довгому (відомому як представник «молодої команди Черновецького»), котрий впевнено лідирує на 102-му окрузі в Кіровоградській області, на Львівщині — Миколі Княжицькому, у 116-му окрузі від партії «Голос», Ярославу Дубневичу — у 120-му окрузі (але його старший брат Богдан Дубневич програє). На Волині у 22-му окрузі перемагає Ігор Палиця. А у 88-му окрузі на Івано-Франківщині (Коломия) впевнено лідирує один із соратників Арсенія Яценюка і очільників фракції «Народний фронт» у нинішньому скликанні Андрій Іванчук (загалом до нового парламенту потрапляють семеро колишніх «фронтовиків», хоча ця партія участі у виборах не брала); у 114-му окрузі на Луганщині — Сергій Шахов («Наш край»), у 192-му окрузі на Луганщині — власник мережі «Епіцентр» Олександр Герега. Феноменальний результат — 69,41% — демонструє на Черкащині (Умань) депутат останніх кількох скликань Антон Яценко. А мільярдер та бізнес-партнер Ріната Ахметова, один із очільників Опозиційного блоку Вадим Новинський проходить по 57-му округу на Донеччині (Маріуполь).

Партія «Слуга народу», котра у багатомандатному окрузі набирає понад 43%, побила рекорд: досі за списками найвищий результат мала «Партія регіонів» на виборах 2007 року — 34,37%.

Найменше голосів віддали виборці за партії «ВО «Факел» та «Незалежність» — менше 0,1% голосів. Антирекорд побила і Надія Савченко, котра отримала на окрузі № 51 Донецької області лише вісім голосів.

Найстаршим за віком депутатом у нинішньому парламенті буде Юлій Іоффе (№ 12 у списку «Опозиційної платформи — За життя»). Згідно з Конституцією на першому урочистому засіданні парламенту саме йому доведеться зачитувати присягу народного депутата України. Йому 78 років, і він ще обирався депутатом Української РСР у 1990 році, а в парламенті за часів Незалежності не був депутатом лише у п’ятому та шостому скликаннях. Наймолодший депутат — Святослав Юраш (№ 27 списку «Слуга народу»). Йому 23 роки.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.