Вінниця. Народні депутати України Микола Кучер (на знімку з виборцями) і Петро Юрчишин, за попередніми результатами дострокових виборів до парламенту, отримують найвищу підтримку виборців на своїх округах. Обидва йдуть до Верховної Ради самовисуванцями. За даними ЦВК, на ранок 23 липня (опрацьовано 92,71% протоколів), Петро Юрчишин отримав майже 37% голосів виборців на окрузі № 13. Він суттєво випереджає головного конкурента від партії «Слуга народу». Микола Кучер на окрузі № 17 теж перемагає найближчого конкурента від партії «Слуга народу». Кандидатуру Кучера підтримали майже 35% виборців. Обидва кандидати вихідці з рідного краю. Обидва є представниками аграрного бізнесу. Кучер і Юрчишин найчастіше зустрічалися з виборцями під час роботи у парламенті попереднього скликання.

— Ви до нас з увагою, Петре Васильовичу, то й люди вам віддячили увагою, — сказала Софія Горобчук з Козятинського району, яку Петро Юрчишин відвідав напередодні виборів, щоб привітати з 99-м днем народження. — Я ще змалку пам’ятаю слова: як ти до людей, так люди до тебе.

Івано-Франківськ. На п’яти одномандатних виборчих округах Івано-Франківської області вже визначені переможці позачергових виборів до Верховної Ради. На ОВО № 83 лідер перегонів зі значним відривом від конкурентів -Оксана Савчук (політична партія ВО «Свобода»). На ОВО № 84 депутатський мандат виборов представник «Слуги народу» Ігор Фріс. Одноосібним лідером на ОВО № 87 є представник «Слуги народу» Зіновій Андрійович. Так само в ОВО № 88 поза конкуренцією — Андрій Іванчук (самовисування). Майже впритул — переможець ОВО № 85 Едуард Прощук від «Слуги народу» та самовисуванець Віктор Шевченко. Майже 90% голосів пораховано у ОВО № 86, де лідером є Олександр Матусевич від «Слуги народу»). Впритул за ним -Анатолій Дирів (самовисування).

На ОВО № 89 досі зберігають шанси на перемогу Дмитро Сіреджук (самовисування) та Володимир Тимофійчук (політична партія «Слуга народу»). Найбільше голосів виборців (33,33%) на Івано-Франківщині набрала політична партія «Слуга народу». 14,74% — за політичну партію ВО «Батьківщина», 13,45% — за політичну партію «Європейська солідарність».

Ужгород. Явка виборців на Закарпатті досягла ледь 41,16%. І це наслідки насамперед тотального безробіття. Тому закарпатці змушені трудитися за кордоном. Тож голосувати не було кому.

І все-таки більшість виборців (серед партій) з великим відривом проголосували за «Слугу народу» — 50,66%.

У чотирьох із шести одномандатних округах перемогу, за попередніми даними ЦВК, здобули народні депутати теперішнього скликання. У 68-му (з центром в Ужгороді) — Роберт Горват; у 69-му (Мукачево) — Віктор Балога; у 71-му (Хуст) — Валерій

Лунченко; у 72-му (Тячів) — Василь Петьовка. Що стосується округу № 70 (Свалява), то там ще не опрацьовано всі бюлетені, але поки що лідирує Михайло Лаба зі «Слуги народу». А в 73-му (Виноградів) — самовисуванець Владислав Поляк.

Цікава ще й така деталь: колишній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль після поразки на Закарпатті Петра Порошенка, обласний виборчий штаб якого він очолював і пізніше вийшов з партії БПП, програв вибори до Верховної Ради України в окрузі № 106 в Луганській області.

Херсон. Чимало претензій до організаторів та учасників виборчого процесу на Херсонщині накопичилося за підсумками голосування у спостерігачів громадянської мережі ОПОРА. У «день тиші», зокрема, комунальники багатьох районів області вигадали своє ноу-хау. Замість того, щоб вилучати зі стін та стовпів агітаційні матеріали кандидатів, вони подекуди зафарбовували їхні фотографії та прізвища. В Іванівському районі краю спостерігачі від ГМ ОПОРА зафіксували також випадки, коли у члени дільничних виборчих комісій включили старосту одного з сіл та інспектора по податках. Причому у відповідь на нагадування про те, що працівники органів місцевого самоврядування не повинні бути членами ДВК, окружна виборча комісія «не знайшла підстав» їх виключити, розповіла на прес-конференції координатор ОПОРИ Катерина Пономаренко. В одній з дільниць міста Нова Каховка спостерігачі помітили на столах членів ДВК «ненав’язливо» розкладені листівки з рекламою одного з кандидатів.

Були й факти відвертого порушення прав самих спостерігачів та виборчого законодавства. «На дільниці у Північній виправній колонії № 90 Херсона мені особисто заборонили фотографувати. Причому заборону підтримали і члени комісії, і навіть деякі спостерігачі. А вислухавши посилання на законодавство про вибори народних депутатів України, яке дозволяє фіксувати деталі виборчого процесу, за винятком самого голосування у кабінках, секретар комісії незворушно пояснила, що «в законі є помилки». Таке відверте ігнорування правових вимог та намагання обговорювати закон замість того, щоб його виконувати, наводить на думку про необхідність впровадити антирейтинг членів виборчих комісій за аналогією із реєстром доброчесності суддів», — зазначив регіональний омбудсмен ОПОРИ В’ячеслав Гусаков. Втім, попри численні порушення (часом доволі анекдотичні), спостерігачі констатують: вибори на Херсонщині були конкурентними та відповідали принципу змагальності. А порушень, які могли б вплинути на результат волевиявлення, у регіоні не зафіксували. Така заява пролунала на прес-конференції.

Житомир. До поліції Житомирської області надійшло анонімне повідомлення про якісь незаконні дії в Коростені в одному з виборчих округів. Ніби тут група молоді спортивної статури збирається прийти до окружної виборчої комісії з якимись вимогами або діями.

Як повідомив начальник ГУНПУ в Житомирській області В’ячеслав Печененко, туди одразу спрямували спецпідрозділи правоохоронців і черговий гелікоптер (на знімку),

виділений Центральним апаратом Національної поліції, щоб забезпечити правопорядок під час підрахунку голосів і транспортування виборчої документації. Анонімна інформація про провокацію, на щастя, не підтвердилася.

Фото з Фейсбуку.