20 липня 2019 року. Учасники акції «Хто вбив Павла? Три роки без відповіді» на перетині вул. Б. Хмельницького та І. Франка в столиці, де підірвали автомобіль журналіста Павла Шеремета.

Фото Даніїла ШАМКІНА (Укрінформ).

 


Володимир Зеленський (праворуч) і Сергій Князєв.

Скриншот відео з відкритих джерел.

Учора Президент України Володимир Зеленський заслухав доповіді керівників правоохоронних органів про перебіг розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. Розкриття вбивства Шеремета попередній Президент та правоохоронні органи називали «справою честі». Відтоді минуло три роки. Однак досі запитань залишається більше, ніж відповідей.

Глава Національної поліції Сергій Князєв розповів про проведену правоохоронцями роботу з розслідування справи про вбивство Павла Шеремета з метою встановлення обставин, замовників, організаторів та виконавців. «Проте злочин залишається нерозкритим. Ми розуміємо, що суспільство чекає результатів та прізвища осіб, причетних до цього злочину, але називати їх поки що передчасно», — заявив Князєв. За його словами, проведеними експертизами встановлено, що злочинці використали саморобний радіокерований вибуховий пристрій, який вночі було прикріплено до днища авто, котрим керував Шеремет, двома магнітами. Експерти склали схему цього вибухового пристрою. Проведено додаткові слідчі дії за участю фахівців ФБР та Міністерства юстиції США, проаналізовано відео з понад 200 камер відеоспостереження в центрі столиці.

Сергій Князєв прокоментував наявні докази в розслідуванні справи Шеремета, продемонструвавши відео з камер відеоспостереження за день до вчинення злочину та вночі: на них, зокрема, видно, як у ніч перед вбивством злочинці закладають вибухівку під авто, як невідомий приводить у дію вибуховий пристрій. Ідентифікацію осіб, яких зафіксували камери, здійснювали через мережі Інтерполу та Європолу, глобальні пошукові системи. Поліцією встановлено й відпрацьовано всі авто, які потрапили до її поля зору, та їхніх власників, допитано понад 3,5 тисячі осіб, які, на думку слідства, становили інтерес, виконано 26 комплексних експертиз, за рішенням суду проведено моніторинг понад 44 тисяч номерів мобільних телефонів. Також було проведено 146 негласних слідчих дій, більшість з яких ще тривають.

«Слідство висунуло таку версію злочину: професійна діяльність Павла Шеремета на території України та за кордоном, зокрема в Білорусі та Росії, та дестабілізація політичної ситуації в Україні, побутові і міжособистісні конфліктні ситуації, — сказав Сергій Князєв. — Окремо перевіряється причетність до скоєння вбивства екстремістських груп осіб, які домагалися повалення конституційної влади у злочинний спосіб. Слідством встановлено, що конфліктних ситуацій з рідними та його співмешканкою (журналісткою Оленою Притулою. — Авт.) не виникало». 

Глава Нацполіції також нагадав, що ще в грудні 2015 року Шеремет та Притула звернули увагу на те, що за ними стежать невідомі особи. Слідством також перевірено факти, викладені у журналістському розслідуванні щодо вбивства Павла, де журналісти ідентифікували колишнього співробітника СБУ. Однак, за словами Сергія Князєва, проведені слідчі дії на сьогодні не дають можливості вважати його причетним до цього злочину. Нацполіція звернулася по правову допомогу до правоохоронних органів 15 держав, від дев’яти країн уже отримано матеріали щодо зустрічей, діяльності, наявності активів, можливих конфліктів Шеремета. Князєв розповів про отримані матеріали з Литви, які свідчать, що в листопаді 2015 року Павло Шеремет зареєстрував у Вільнюсі благодійний фонд «Солідарні медіа» і мав намір зареєструвати фонд сприяння до-тримання прав людини і в Україні. Фінансові документи він мав намір підписати 21 липня 2016 року, але за день до цього загинув. Слідство також вивчило творчість Павла, його статті та книги, зокрема про російсько-грузинський конфлікт 2008 року та діяльність російських спецслужб на території України. Відомо також, що загиблий товаришував із російським опозиційним політиком Борисом Нємцовим, розстріляним у Москві в 2015 році, та разом із ним працював над книгою. Слідство також вивчає ймовірний зв’язок загибелі Павла Шеремета з іншими терактами та вбивствами в Україні та за кордоном, зокрема, з підривом авто полковника

Головного управління розвідки Міноборони Максима Шаповала, замахом на народного депутата Ігоря Мосійчука.

Далі глава Нацполіції заявив, що готовий доповісти Президентові іншу інформацію в закритому режимі, без присутності преси. «Є матеріали, про які ще всім не можна говорити», — сказав Володимир Зеленський, попросивши журналістів залишити приміщення.

На брифінгу за підсумками зустрічі журналісти запитали у Президента Володимира Зеленського, коли можна буде поставити крапку у справі вбивства Шеремета і справі Георгія Гонгадзе, а також в інших резонансних кримінальних справах. Адже досі замовники на волі. Володимир Зеленський заявив, що для завершення розслідування всіх резонансних кримінальних справ його команда очікує на нового Генерального прокурора (чинний Генпрокурор Юрій Луценко не був присутній на зібранні, оскільки перебуває у відпустці). 

Президент висловив сподівання, що убивць журналіста Павла Шеремета та замовників злочину буде знайдено. «Крім мого бажання закінчити справу, я хочу вас всіх запевнити: з того, що я побачив, думаю, що у нас буде з вами результат... І людей, які вчинили вбивство, буде знайдено», — запевнив В. Зеленський.

Нагадаємо: Павла Шеремета вбили в центрі Києва три роки тому — 20 липня 2016-го. Нині злочин залишається нерозкритим. Журналіста поховали в Мінську.