На знімку: староста села Лілія Ліскевич (друга праворуч) серед газдинь. 

Фото автора.

Село Чорні Ослави є типовим для Гуцульщини. Розташоване в низинній частині Надвірнянського району, воно все-таки має ознаки гірського краю. Це можна було простежити на Дні села, яке тут відзначили з нагоди 447-ї річниці першої письмової згадки про населений пункт.

Село входить до Делятинської ОТГ. Одразу за річкою Прут добротною дорогою минаємо Заріччя, що разом в об’єднаній громаді. Далі — Білі Ослави, за ним — Чорні Ослави. Назву дала однойменна річка — свідчення її норовливого характеру.

Чорні Ослави зустрічають потоками барвисто вбраних мешканців і гостей із Делятина та навколишніх сіл. Чимало й туристів, які люблять такі фестивальні дійства.

Привітна господиня села староста Лілія Ліскевич разом із головою Делятинської ОТГ Богданом Клим’юком знайомлять гостей із розгорнутими виставками народних умільців, вишивками Ярослава Садов’яка. Запрошує до літературної кав’ярні завідувачка місцевої бібліотеки Галина Биндас. А заодно розповідає про історію Чорних Ослав, що славилися соляними промислами, лісовим господарством. 

Після благословення о. Миколи Грицанюка (ще один священик о. Іван Лейб’юк — за режисерським пультом) слово для привітання бере голова ОТГ Богдан Клим’юк, котрий наголошує на важливості об’єднання громад. Депутат Івано-Франківської обласної ради Юрій Голіней акцентує увагу на перспективах розвитку, а міський голова Надвірної Зіновій Андрійович згадує славні сторінки історії села, здобутки його мешканців. А майбутнє Чорних Ослав творити нинішньому поколінню.

Староста Лілія Ліскевич зазначає, що й справді мають чим пишатися. Добре, що є багато молоді, в ліцеї навчаються 252 дітей. Діють дві бібліотеки, Будинок культури, є ФАП. Головне — створити умови, щоб жителі села мали як реалізуватися, менше їздили на заробітки. Для цього в ОТГ розробили перспективний план розвитку туризму на основі місцевих принад. Так само кооперуються заготовачі трав, грибів, ягід — продукцію реалізують повсюди. Далі варто подбати про переробні підприємства. Тож завдань чимало.

Того дня було багато привітань і подарунків. Відзначили учасників АТО/ООС, наймолодших і найстарших мешканців села, поважні подружжя, багатодітні сім’ї.

Свято набирає обертів. Серед гостей — відома співачка Софія Федина, знаменитий Ярослав Крайник. Задають тон місцеві аматори. Господарі пригощають чорноославськими смаколиками. Польову кухню розгорнув лісничий Чорноославського лісництва Василь Крайлюк. Усього було в достатку: і наїдків, і веселощів.

Івано-Франківська область.