Про особистий прийом громадян головами комітетів Верховної Ради України та головами депутатських фракцій у Верховній Раді України під час роботи деcятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання

Відповідно до графіка особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, головами депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України під час роботи деcятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання в приймальні Верховної Ради України відбулися 32 заплановані особисті прийоми громадян.

У приймальні Верховної Ради України п’ятеро очільників парламентських комітетів і депутатських фракцій у Верховній Раді України особисто здійснили особисті прийоми громадян та прийняли у приймальні Верховної Ради України 55 відвідувачів.

Ще 17 прийомів проведено першими заступниками, заступниками голів парламентських комітетів, депутатських фракцій у Верховній Раді України, головами підкомітетів та секретарями комітетів Верховної Ради України, до яких звернувся 231 відвідувач.

Решта десять прийомів громадян було проведено членами комітетів Верховної Ради України, депутатських фракцій у Верховній Раді України, народними депутатами України, які прийняли 104 відвідувачі.

Усього на особистих прийомах побували 390 відвідувачів, від яких отримано 425 звернень, з яких 314 — письмові та 111 — усні.

Переважна більшість громадян, які відвідали особисті прийоми у Верховній Раді України, — мешканці м. Києва (249 осіб, або 63,8 відсотка від загальної кількості відвідувачів) та Київської області (47 осіб, або 12 відсотків).

З-поміж авторів звернень, які побували на особистих прийомах у голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України та зазначали свій соціальний стан, найчастіше зверталися пенсіонери (250 звернень, або 58,8 відсотка від загальної кількості звернень) та безробітні (37 звернень, або 8,7 відсотка). З числа громадян, які належать до пільгових категорій, звернулися 78 осіб з інвалідністю І—ІІІ груп, 51 ветеран праці, 32 дитини війни, 17 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, 12 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 11 переселенців або внутрішньо переміщених осіб, 10 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, вісім учасників бойових дій, шість членів багатодітних родин, чотири члени сімей загиблих, три одинокі матері, два учасники війни і по одному учаснику АТО, ветерану військової служби та одна особа з інвалідністю внаслідок Великої Вітчизняної війни.

Усього під час роботи десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання на особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України відвідувачами порушено 921 питання. Найактуальнішими серед питань, порушених у зверненнях громадян до народних депутатів України, залишаються питання забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян, запобігання дискримінації — 253, або 27,4 відсотка від загальної кількості питань, порушених під час особистих прийомів. У переважній більшості звернень даного тематичного спрямування громадяни скаржилися на дії працівників правоохоронних органів — 44, або 17,4 відсотка.

На другому місці перебувають питання соціальної політики та соціального захисту населення — 170, або 18,4 відсотка від загальної кількості питань. Питання, що найчастіше порушувалися у зверненнях на соціальну тематику, — прохання про сприяння в наданні матеріальної допомоги — 50, або 29,4 відсотка від загальної кількості питань.

Серед питань, порушених у зверненнях, поданих на особистому прийомі у голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України, актуальними залишаються й питання житлової політики — 80, або 8,6 відсотка від загальної кількості питань. Понад третину з них котрий рік поспіль становлять прохання щодо надання житла громадянам, які мають право на його одержання, — 29, або 36,2 відсотка від загальної кількості питань.

Упродовж звітного періоду збільшилася кількість звернень до народних депутатів України з питань охорони здоров’я — 71, або 7,7 відсотка від загальної кількості питань; аграрної політики і земельних відносин — 49, або 5,3 відсотка; відгуки щодо діяльності Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України — 44, або 4,7 відсотка; комунального господарства — 44, або 4,7 відсотка.

На особистих прийомах у приймальні Верховної Ради України відвідувачі порушували також питання діяльності місцевих органів виконавчої влади — 34, або 3,7 відсотка; діяльності органів місцевого самоврядування — 30, або 3,3 відсотка; питання праці і заробітної плати — 27, або 2,9 відсотка; діяльності центральних органів виконавчої влади — 18, або 1,9 відсотка; державного будівництва, адміністративно-територіального устрою — 16, або 1,7 відсотка; економічної, цінової, інвестиційної, зовнішньоекономічної, регіональної політики та будівництва, підприємництва — 14, або 1,5 відсотка; фінансової, податкової, митної політики — 11, або 1,2 відсотка.

Усі письмові звернення громадян, отримані під час особистих прийомів, розглядалися і опрацьовувалися в секретаріатах парламентських комітетів, депутатських фракцій у Верховній Раді України, надсилалися до компетентних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів.

Відділ з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України.