Хоча «Слуга народу», найпевніше, і матиме в парламенті дев’ятого скликання більшість голосів, все-таки переговори про коаліцію вестимуться. Принаймні таку заяву зробив лідер цієї партії Дмитро Разумков. «Ми були готові й готові тепер говорити про коаліцію з політичними силами, близькими нам за ідеологічними підходами та ціннісними речами, — сказав він в інтерв’ю «РБК-Україна». — Ми хочемо бачити в коаліції нові політичні сили, такі само як і ми. Але в них має бути адекватне бажання співпраці. Бути в коаліції та працювати разом в парламенті — це не завжди одне й те само». Раніше представники «Слуги народу» заявляли про можливість формування коаліції з такою ж новою партією «Голос». Д. Разумков припустив, що до їхньої фракції можуть також увійти депутати-самовисуванці, але вони повинні будуть пройти «вхідний контроль».

Водночас, Д. Разумков прокоментував і перспективи формування Кабінету Міністрів, повідомивши, що «Слуга народу» має намір відмовитися від партійного принципу створення уряду. Мовляв, у цьому підході варто зважати на професіоналізм кандидатів, що саме це і є «правильною та коректною позицією». Традиційно коаліція має подати свого кандидата на пост Прем’єр-міністра. Але очільник «Голосу» Святослав Вакарчук, спілкуючись із журналістами, сказав, що його не запрошували для переговорів з приводу посади Прем’єр-міністра. А радник Президента В. Зеленського Олег Устименко в ефірі радіо «Свобода» припустив, що перелік кандидатів, які могли б обійняти цю високу посаду і яких розглядають як можливий варіант в Офісі глави держави, набагато ширший, аніж той, що його обговорюють у медіапросторі. Мовляв, існує кілька тисяч експертів, гідних зайняти пост керівника уряду, а ЗМІ розглядають тільки «нав’язаний порядок денний».

Лідер імовірної монобільшості партії «Слуга народу» Дмитро Разумков анонсував, що його політична сила наполягатиме на ухваленні закону про позбавлення депутатського мандата за прогули. Каже, що процедуру позбавлення треба буде чітко прописати. Формат, який розглядали всередині партії, передбачає проведення референдуму з відкликання народного депутата або ж законодавчо прописані норми в разі, якщо парламентарій, наприклад, не відвідує свою роботу протягом 30 відсотків робочого часу. Такі заяви викликали реакцію у представників «Голосу». 

Лідер «Голосу» Святослав Вакарчук, спілкуючись із журналістами, наголосив: вважає за необхідне обмежити депутатську недоторканність та запровадити максимально спрощену систему притягнення парламентаріїв до кримінальної відповідальності. В інтерв’ю «Укрінформу» він заявив, що треба «дуже акуратно прописати в законі, якою повинна бути ця процедура, щоб не було явних політичних переслідувань. Тобто зробити так, щоб потім якийсь Генпрокурор не міг узяти за шкірку будь-яку людину.

Треба розуміти ту крайність і той крайній популізм, коли ми говоримо, що за першою ж повісткою, за першою ж заявою будь-якого слідчого треба брати депутата в кайданки за будь-що». Сам Святослав Вакарчук, за його ж словами, готовий відмовитися від своєї недоторканності «хоч завтра, навіть не голосувавши». Принагідно соліст групи «Океан Ельзи» заспокоїв своїх шанувальників повідомленням про те, що улюблена група нікуди не зникне. Мовляв, він не сповідує подвійних стандартів, тому не може сказати, що його любов до музики кудись подінеться. «Слава Богу, закон дозволяє займатися творчістю, а Бог забороняє мені нею не займатися», — сказав він.

Керівник «Європейської солідарності» п’ятий Президент Петро Порошенко у коментарях закріпив покликання своєї партії і наголосив на тому, що готовий співпрацювати з чинним Президентом Володимиром Зеленським, якщо той продовжуватиме курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Каже, що це завдання нині є головним для держави. Якщо здобутки попередніх років зводитимуть нанівець, П. Порошенко обіцяє перейти в «опозицію і стати «найжорстокішим опонентом» теперішнього глави держави». Це не питання стосунків двох політиків, вважає П. Порошенко, це питання національних інтересів.

Юлія Тимошенко заявила, що партія «Батьківщина, яку вона очолює, має стратегічний покроковий план дій. І якщо новому Президенту він потрібен, то політик разом із своїми соратниками готова прийти на допомогу. «Ми ні на які посади не претендуємо, — сказала вона. — Будемо служити Україні, хоч би де ми були: в коаліції чи ні. Наша команда 20 років віддавала свої сили, енергію, життєвий досвід Україні й ми будемо робити це далі». Однак служити, за словами Ю. Тимошенко, «Батьківщина» готова в коаліції тільки зі «Слугою народу» та партією «Голос». Більше заяв від цієї політичної сили після завершення виборів годі й відшукати. Щоправда, Іван Крулько звернув увагу на те, що «Опозиційна платформа — За життя» намагається сфальшувати вибори на 52-му мажоритарному окрузі в Торецьку. Мовляв, робота окружної виборчої комісії заблокована. Їхні опоненти в цьому питанні стверджують, що на цьому окрузі фіксувалися масові порушення впродовж усього дня виборів. За словами очільника цієї політичної сили Юрія Бойка, єдино правильним рішенням було б перерахувати бюлетені на всіх ділянках.

Тим часом народні депутати восьмого скликання готуються покинути свої кабінети. Так, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила, що працює над поправками до закону про статус заручників і політв’язнів, прийнятому в першому читанні. «Згідно з Регламентом, новий парламент має розглянути ті законопроекти, які прийняті попереднім у першому читанні, — написала вона. — Серед них закон про військове капеланство, про сержантські звання...» тощо. І. Геращенко пообіцяла, що, як співавтор, вимагатиме розгляду цих документів уже в перші тижні вересня.