Вікторія Уманська під час бізнес-конференції Wolves Summit-2019 (місця для стартапів, інвесторів, корпорацій і керівників, де інновації зустрічаються з бізнесом і капіталом).

Стати мільйонером не головне, або Як народжуються бізнес-леді

Із сотень спокусливих кар’єрних траєкторій вона обрала діяльність в одному з венчурних фондів, який активно інвестує серед інших і найкращі українські стартапи, надаючи під них фінансування від 150 тисяч до мільйона доларів на кожен окремий проект.

У компанії Вікторія Уманська відповідає за маркетинг та партнерські відносини фонду і всередині, в портфоліо (поміж фірмами), і в співробітництві з корпораціями. Крім того, вона є спеціалістом з маркетингових технологій та їхнього бізнес-розвитку.

«Україна чекає на інвестиції, — погоджується Вікторія, — адже саме вони можуть внести свіжий подих у її економіку. Найрізноманітніші. Внутрішні і зовнішні. У будь-які її галузі. У тому числі, звичайно, у передові IT-технології».

На щастя, є багато людей, які це розуміють. І в Україні, і за кордоном. Зокрема — серед українців, які проживають у Польщі, серед десятитисячної діаспори у Варшаві. Серед них — і Вікторія Уманська, яка безперечно входить до числа найбільш соціально активних українок у Польщі.

«У моєму серці завжди є частина України», — з гордістю каже Вікторія, і достатньо почути, як саме вона це промовляє, щоб зрозуміти — то є абсолютно щиро.

«Для мене Україна — це Європа. Польські традиції не стали для мене новиною, адже я зростала в польській діаспорі в Україні. Загалом дуже швидко адаптуюсь до будь-яких умов. У кінцевому підсумку місто та місце не мають значення. Через дуже щільний графік та постійні переїзди я зрозуміла, що дивують та чарують не міста та країни, а люди. Повага, довіра та підтримка — це три основні причини, через котрі не їду з Варшави. Люди, з якими спілкуюсь, захоплюють мене та надихають. Найдивніші ідеї та їх швидка реалізація — це чарівно і це захоплює».

Вікторія не мріє стати мільйонером. Хоча, зазначає, було б неправильно казати, що гроші для неї не мають значення. Вони — елемент розвитку та еквівалент вартості принесеної користі. Як елемент розвитку — бо інвестиції впливають на розвиток технологічної сфери проектів та дають можливість створювати нові робочі місця. А як показник принесеної користі — прибуток. Пізніше прибуток реінвестується та знову приходить елемент розвитку. Так створюється певне «коло користі».

«На цьому етапі життя для мене стати мільйонером не є ключовим пунктом, до якого прямую, — запевняє Вікторія. — Скоріше приємним додатком до виконаних завдань та осягнутих цілей. Моєю мрією є створення власного гедж-фонду».

В українських стартапах жінці імпонує високий рівень професіоналізму: вони закривають реальні проблеми та відповідають на справжні потреби людей. Тож не дивно, що подібні проекти є цікавими, швидко розвиваються і легко виходять на закордонні ринки. А серед улюблених українських стартапів називає Spinbackup-сервіс для збереження резервних копій даних з персональних та фірмових даних на клауд-платформі.

Нещодавно Вікторія Уманська повідомила українським стартаперам, що акули польського бізнесу готові інвестувати в східноєвропейські стартапи.

Інвестиції вкладатимуть не тільки в Польщі. В зону інтересів входять країни Балтії, Білорусь, Болгарія, Румунія, Угорщина і, звичайно ж, Україна.

Життєве кредо — «Ключем є тривалі зусилля». Тобто неважливо, скільки разів ти впадеш: треба підвестись, зібрати себе до купи і йти далі. Доки є можливість розвитку — не варто покладати рук.

Пряма мова

«Головне, — каже Вікторія, — знайти ту тему, в якій найповніше відчуваєш себе реалізованою, і менторів, з якими ти на одній хвилі, — тоді пробуджується безліміт можливостей. Один із таких — Мачей Бальсевіч, керуючий партнер та засновник фонду. Постійна можливість працювати з великою кількістю молодих талановитих фірм та підтримка стабільності їхнього розвитку — це круто. Багато хто думає, що венчурний фонд — це сухі дані в «Екселі» та зосередженість на цифрах. Насправді ж найперше — це комунікації».

Довідково

Вікторія багато подорожує. Її дорожня валіза постійно зібрана. Серед щоденного відпочинку — йога, відвідування галерей та музеїв, прогулянки з друзями. Іноді — малювання. Вона також готує до друку власну книжку «Як вижити дівчині у Великому Бізнесі».

Фото надані авторами.