Центральній виборчій комісії, станом на 25 липня, залишилося опрацювати лише декілька сотих відсотка електронних протоколів окружних виборчих комісій (ОВК) про підсумки голосування на дочасних виборах до Верховної Ради України, які відбулися 21 липня. ЦВК продовжує приймати оригінальні протоколи з мокрими печатками про підсумки голосування, і вже їх прийнято від 47 (зі 199) ОВК. Уже надходять від окружкомів і виправлені протоколи із позначкою «Уточнений».

Згідно з опрацьованими 99,91% електронних протоколів, до Верховної Ради України дев’ятого скликання у багатомандатному виборчому окрузі проходять п’ять політичних партій: «Слуга народу» — 43,16%, «Опозиційна платформа — За життя» — 13,04%, ВО «Батьківщина» — 8,18%, «Європейська солідарність» — 8,10%, «Голос» — 5,82%. 

Центрвиборчком має оголосити офіційні результати парламентських виборів до 5 серпня.

Парламент оновиться на понад 80%

За результатами аналізу громадянської мережі ОПОРА, парламент нового, дев’ятого, скликання оновиться на 80,4% і помолодшає в середньому на 7,4 року. Адже новообраних майбутніх парламентаріїв віком 21—45 років більше на 26%, аніж у попередньому складі. Загалом віковий «портрет» новообраного парламенту має такий вигляд: 17 народних депутатів віком від 21 до 30 років; 121 депутат — від 31 до 45 років; 58 депутатів — від 46 до 60. Ще трьом депутатам понад 60 років.

Наймолодший обраний депутат — Святослав Юраш — 23 роки (№ 27 виборчого списку партії «Слуга народу»). Найстарший депутат — Юлій Іоффе — 78 років (№ 12 списку «Опозиційної платформи — За життя»). Середній вік народного обранця у новому складі парламенту становитиме 41 рік.

411 новообраних депутатів мають вищу освіту, 9 — середню спеціальну. Ще четверо — лише загальну середню освіту. 30 кандидатів на момент обрання були безробітними. Проте це навіть на п’ятеро менше, аніж у попередньому скликанні.

За географією новий склад парламенту не зовсім пропорційно представлятиме Україну та її регіони. Адже найбільше новообраних депутатів проживають у Києві (182) чи у перемісті столиці (26). На третьому місці — Харківська область (24 особи).

Найменше новообраних депутатів мешкають у Луганській області (троє) та в АР Крим (один).

У «Слуг народу» — монобільшість

За попередніми результатами позачергових парламентських виборів, партія «Слуга народу» вперше в історії Незалежної України матиме змогу самостійно сформувати більшість, без участі інших політичних сил.

За попередніми даними, загальна «картина» Верховної Ради України дев’ятого скликання буде приблизно така:

«Слуга народу»: 254 депутати — 124 місць за партійними списками і 130 мажоритарників.

«Опозиційна платформа — За життя»: 43 депутати — 37 за списками і 6 мажоритарників.

ВО «Батьківщина»: 26 депутатів — 24 за списками і 2 мажоритарники.

«Європейська солідарність»: 25 депутатів — 23 за списками і 2 мажоритарники.

«Голос»: 20 депутатів — 17 за списками і 3 мажоритарники.

Інші партії («Опозиційний блок», «Свобода», «Самопоміч», «Єдиний центр», «Біла Церква разом») — 10.

Самовисуванці — 46.

Загалом у Верховній Раді працюватимуть 424 народних депутати, а не 450 (оскільки вибори на тимчасово окупованих територіях не проводилися). 225 буде обрано за партійними списками, 199 — у мажоритарних округах.

Хто вони — нові депутатки?

Згідно з попередніми даними ЦВК, до Верховної Ради буде обрано 336 чоловіків (79,8%) та 88 жінок (20,8%). Тоді як у Верховній Раді попереднього скликання працювали 53 (12,5%) жінки, а у Верховній Раді першого скликання — лише 3,5% депутатів становили жінки.

Найбільше — 32 — депутаток потрапляє до парламенту за списками партії «Слуга народу». Серед них — юристи, бізнесвумен, експерти, журналісти, представники громадських організацій. Зокрема, з першої п’ятірки -суддя, експертка з питань реформи судової системи Ірина Венедиктова, а також — громадська діячка, міський голова Рави-Руської (2010—2015 рр.) Ірина Верещук, виконавчий директор асоціації «Незалежна асоціація банків України» Олена Коробкова, радник з питань підготовки законів Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Галина Михайлюк, генеральний директор директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства освіти і науки України Ганна Новосад, керівник громадської організації «Інститут Громадянських Свобод» Галина Третьякова, шеф-редактор ТОВ «Комунікаційниий хаб «Економіка» Олена Мошенець, доцент Національного університету харчових технологій Ольга Коваль, глава ради громадського контролю НАБУ Галина Янченко, колишня експертка Центру протидії корупції Анастасія Красносільська, бізнесвумен Олена Шуляк, голова громадської організації Yellow Blue Strategy Єлизавета Ясько, комерційний директор рекламного агентства «ВМЄСТЄ» Юлія Діденко, спортсменка-легкоатлетка Ольга Саладуха та інші.

Від «Опозиційної платформи — За життя» до Верховної Ради проходять п’ятеро жінок. Це — народні депутатки Верховної Ради восьмого та попередніх скликань Наталія Королевська і Юлія Льовочкіна, помічниця народного депутата Наталія Приходько, адвокат Тетяна Плачкова, глава адвокатського бюро Антоніна Славіцкая.

Від ВО «Батьківщина» до нового парламенту потрапляють також п’ятеро жінок: лідерка партії Юлія Тимошенко (єдина жінка — перший номер у списку партії), народні депутатки восьмого та попередніх скликань — Олена Кондратюк, Альона Шкрум, Ольга Бєлькова і Анжеліка Лабунська.

За партійними списками «Європейської солідарності» депутатські мандати здобувають дев’ятеро жінок. Із них четверо — депутатки восьмого скликання: Перша заступниця Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, експредставник Президента України в парламенті Ірина Луценко, перший заступник голови Комітету з питань євроінтеграції Марія Іонова. Троє членкинь уряду Володимира Гройсмана — віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, міністр України у справах ветеранів нинішнього уряду Ірина Фріз і заступниця міністра енергетики Наталія Бойко. А також — телеведуча, доцентка кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Софія Федина і доброволець-медик Яна Зінкевич.

Від партії «Голос» депутатські мандати здобувають вісім жінок: ексзаступниця міністра економічного розвитку України Юлія Клименко, ексзаступниця міністра освіти і науки Інна Совсун, глава українського підрозділу міжнародної IT-компанії Ring Кіра Рудик, член правління Центру протидії корупції Олександра Устинова, колишня в. о. голови Одеської обласної державної адміністрації Соломія Бобровська, антикорупційна активістка Ольга Стефанишина, голова правління правозахисної організації «Юридична сотня» Леся Василенко, правозахисниця Аліна Свідерська. Партія «Голос» посідає першість за гендерною квотою — кількістю жінок серед обраних депутатів.

Окрім того, в одномандатних виборчих округах до парламенту попередньо проходять 26 жінок.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.