Фото (вгорі) Дмитра ЛЕГЕНЮКА.

На Івано-Франківщині в ці дні згадують земляків, які п’ять років тому загинули в зоні проведення антитерористичної операції на сході України. Це троє мешканців одного району — Городенківського.
 


Андрій Галай.

 


Василь Білик.

 


Юрій Дутчак.

20 липня загинув кулеметник 80-ї Військово-штурмової бригади Андрій Галай, коли пробивав вороже кільце під Луганськом. 23 липня — Юрій Дутчак (також на знімку вгорі) під час повернення з передової, куди разом із добровольцями із «Правого сектору» возив гуманітарну допомогу. 27 липня — боєць батальйону «Айдар» Василь Білик.

21-річний уродженець села Вікно Андрій Галай був на контрактній службі у складі 80-ї аеромобільної бригади Сухопутних військ. Охороняли Луганський аеродром — одну з найгарячіших точок тодішніх протистоянь. Вороже кільце то звужувалося, то його вдавалося проривати. От і наприкінці липня наші виграли бій, і майже п’ятдесят поранених десантників бригади, що переховувалися в бункері, без води та медикаментів, отримали можливість вийти з оточення. Серед них і Андрій Галай. Утім, не судилося. За особисті мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Похований у рідному селі.

23 липня 2014 року потрапив у засідку боєць «Правого сектору» Юрій Дутчак. До цієї революційної спільноти 30-річний молодий чоловік вступив на Майдані. Відомий за псевдо «Шумахер». Юрій Дутчак загинув біля Волновахи. Посмертно нагороджений відзнакою ДУК ПС «Бойовий Хрест Корпусу». Похований на Буковині, звідки родом.

Василь Білик воював у зоні проведення АТО як доброволець 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». Загинув унаслідок поранення в голову під час бою. Похований у Меморіальному сквері Івано-Франківська. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

У ці скорботні дні поминальні заходи відбуваються і в Івано-Франківську, і в Городенківському районі. Тут засновано пам’ятні турніри на честь героїв, відбуваються вишколи молоді.

Івано-Франківська область.

Фото memorybook.org.ua