Ще за шкільною партою Вадим Олійник (на знімку), уродженець Маслянки Млинівського району, визначився: обов’язково стане військовим. Відтак після закінчення Млинівської ЗОШ №1 вступив до Київського військового інституту телекомунікацій та інформатизації, де набув спеціальності військового математика-програміста.

У Збройних Силах України Вадим Олійник — 20 років, зокрема 15 — у прикордонних військах. Влітку 2014 року перебував у зоні проведення антитерористичної операції. Бог милував від поранень, але складні й тривожні військові будні позначилися на стані здоров’я, тому цьогоріч Вадим Володимирович звільнився зі служби за станом здоров’я.

Однак відсиджуватися на пенсії офіцер не збирався. Став на облік у Млинівській філії Рівненського обласного центру зайнятості, згодом у Рівному освоїв підприємницьку справу. Саме тоді у Вадима Володимировича визріла ідея виготовляти паливні гранули (пелети). До такої підприємницької спеціалізації спонукали кілька чинників. Один із них той, що чимало земляків — учасників антитерористичної операції на сході України — не працевлаштовані. Тож, за винятком бухгалтера, весь штат працівників — колишні військові й атовці.

До речі, в процесі створення виробництва до колективу приєднався млинівчанин Максим Ганієв. Як з’ясувалося, він побратим Вадима Олійника, адже його минуле теж пов’язане з військовою службою. Максим — людина зі складною життєвою історією: учасник АТО, інвалід російсько-української війни, окрім того, переселенець із Криму і багатодітний батько. Він підтримав ідею створення соціально орієнтованого підприємства та всіма силами сприяє її реалізації. Зокрема, наразі Максим як потенційний майстер виробництва та решта майбутніх працівників колективу за сприяння тієї ж таки районної філії ОЦЗ опановують відповідні спеціальності з деревообробки.

На цю пору вже зареєстроване Товариство з обмеженою відповідальністю «БІОРЕС» — основним видом його діяльності є використання та переробка біологічних ресурсів. На стартовий капітал для налагодження виробництва молодий підприємець витратив власні гроші та кошти на розвиток підприємницької діяльності від служби зайнятості. Однак того виявилося замало, тому довелося залучати кредитні ресурси.

Вадим Олійник відзначив доброзичливість і бажання допомогти голови Млинівської ОТГ Дмитра Левицького та Млинівської спілки воїнів — учасників антитерористичної операції, членом якої він є. Скажімо, Млинівська ОТГ надала юридичну підтримку під час реєстрації ТзОВ «БІОРЕС». Та й у благоустрої території підприємства, яка кілька десятиріч перебувала в «консервації», ніхто з місцевих підприємців ні в чому початківцю в бізнесовому товаристві не відмовив.

А тепер конкретніше про саме виробництво. Вадим Олійник із колективом планують переробляти відходи деревообробки. Скажімо, нині на підприємстві налагоджують лінію з виготовлення паливних гранул із тирси. Однак зациклюватися тільки на тирсі тут не збираються, а займаються пошуком нових виробничих можливостей. Зокрема, планують надавати ще й послуги з виготовлення комбікормів — обладнання для цього вже змонтоване.

А до цієї інформації мають дослухатися потенційні споживачі продукції «БІОРЕС»: оскільки підприємство соціально зорієнтоване, то на його продукцію захмарних націнок не «накручуватимуть». Тобто підприємець не ставить за мету протягом місяця озолотитися, а прагне поєднати вигідне й корисне. Скажімо, для виробництва паливних гранул та брикетів збирається використовувати солому, якої на наших теренах інколи в надлишку, а також різні відходи — тобто те, що люди зазвичай спалюють або викидають на смітники.

Оскільки нині ціни на газ та електроенергію доволі високі, а лісів також у надлишку немає, то солома й відходи — саме те, що дасть змогу здешевити опалення осель і зекономити сімейні бюджети громадян. Якщо конкретніше, то тепловіддача тонни паливних гранул дорівнює тепловіддачі п’яти кубічних метрів дров. Порівняйте ціни (одна тонна гранул коштує майже три тисячі гривень) і робіть висновки.

Щоправда, нині ТзОВ «БІОРЕС» поки що ставку робить на тирсу, бо її є в достатній кількості, а також очікується постійний попит на паливні гранули. Коли підприємство стане на ноги, можна буде поекспериментувати з додатковим обладнанням і переробкою інших видів паливної сировини: соломою, стеблами гречки, кукурудзи, картоплиння, іншого бадилля, гіллям дерев.

А поки що на підприємстві намагаються якомога швидше запустити виробництво паливних гранул — на них з нетерпінням чекають вітчизняні оптовики. На підприємстві також за оптовими цінами збираються відпускати продукцію індивідуальним споживачам.

Млинів Рівненської області.

Фото автора.