Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко з нагоди восьмимісячного утримання РФ 24 наших військовополонених моряків на своїй сторінці у Фейсбуці виклала стислу ретроспективу розвитку подій. Вона нагадала, що під час феесбешного обстрілу українських суден чотирьох військовослужбовців ВМС ЗСУ було поранено.

«Два місяці тому морський трибунал в Гамбурзі прийняв рішення щодо незаконності захоплення і виніс вердикт — РФ має негайно, без будь-яких передумов і обмінів звільнити українських моряків. На виконання рішення трибуналу Москві дали місяць. РФ, замість звільнити хлопців, надіслала нашому МЗС хамську ноту. Скандал з нотою МЗС РФ стосовно захоплених українських моряків якось уже забули. Але тоді, відповідаючи на ту ноту, наше Міністерство закордонних справ на чолі з Клімкіним рішуче відкинуло неправомірну вимогу росіян про надання українською стороною письмових гарантій участі кожного із 24 українських моряків у попередньому і судовому слідстві за законами РФ. Міністерство закордонних справ України наполягало на негайному безумовному звільненні моряків на виконання Наказу Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року», — написала І. Геращенко.

Як зазначила Перший заступник глави парламенту у своєму пості, 18 липня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова підписала клопотання до керівника Слідчого управління ФСБ РФ Михайла Шишова щодо прийняття рішення про обрання особистого зобов’язання як запобіжного заходу для військовополонених моряків, які перебувають у Лефортовському СІЗО. Йдеться про передбачене статтею 103 Кримінально-процесуального кодексу РФ «личное поручительство», яке якраз і являє собою письмову гарантію явки українських моряків на виклики російських слідчих і суду. За словами Ірини Геращенко, це певний спосіб дати можливість РФ зберегти обличчя і задовольнити російську ноту.

Вона акцентувала увагу на тому, що 25 липня СБУ, прикордонники і військова прокуратура затримали в наших водах російське судно, що незаконно блокувало українське судноплавство й було причетно до операції спецслужб Росії стосовно захоплення наших моряків в акваторії Чорного моря 25 листопада 2018 року. «Російський екіпаж відпустили. Настав час відпустити українських моряків! Тим паче кроки для збереження РФ обличчя українська влада і делеговані переговорники зробили», — додала І. Геращенко. І констатувала: Україна своїх не кидає! Ми всі будемо боротися за наших моряків і всіх політв’язнів усіма доступними методами на суші і на морі.

* * *

У день затримки в порту Ізмаїла російського судна, яке блокувало малі броньовані артилерійські кораблі «Нікополь», «Бердянськ» і буксир «Яни Капу» ВМС ЗСУ в Керченській протоці, було проведено слідчі дії і встановлено: члени екіпажу танкера, що перебували на борту, не порушували норми Морського права й закони України, тому підстав для їх затримки немає (на знімку). Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Дотримуючись українських законів, не порушуючи прав і свобод російських моряків, Україна надала останнім безперешкодну можливість повернення додому до своїх родин. У цей же день члени екіпажу російського танкера Neyma приземлилися в московському аеропорту Домодєдово рейсом із Кишинева.

У свою чергу адвокат військовополонених моряків Микола Полозов висловив сподівання, що затримка російського танкера СБУ не вплине на процес звільнення його підзахисних, передає DW. Він також пояснив, що прохання українського омбудсмена про її особисте поручництво ще не доведено безпосередньо до слідчого, який веде цю справу.

Після того, як на засіданні ТКГ у Мінську 17 липня було досягнуто домовленостей щодо обміну полоненими за схемою 208 на 69, представники ОРДЛО були готові їх виконати, але процес зупинили за сигналом з Росії. Про це в ефірі «Громадського» розповів представник України в робочій підгрупі з політичних питань у Тристоронній контактній групі Роман Безсмертний. За його словами, до цього питання повернуться 31 липня. Однак, нагадаємо, цей обмін не зачепить політв’язнів і військовополонених, що утримуються в Росії та окупованому Криму.

Фото: ssu.gov.ua