Ранкове засідання 13 січня

Верховна Рада ухвалила в першому читанні два законопроекти — президентський та депутатський — щодо судової реформи. Профільний парламентський комітет та робоча група, яку буде створено при комітеті, має доопрацювати до другого читання узгоджений законопроект.

Заступник глави адміністрації Президента Олексій Філатов, представляючи президентський законопроект про забезпечення права на справедливий суд (№1656), внесений до парламенту як першочерговий, наголосив, що Україна потребує судової реформи, після якої кожен громадянин матиме змогу отримати справедливе судове рішення і в строк.

Законопроект передбачає низку новацій у судовій системі, зокрема, у процедурі добору і обрання суддів — судді призначатимуться на посади лише на підставі відкритого конкурсу, який проводитиме Вища кваліфікаційна комісія суддів, судді регулярно проходитимуть переатестацію, також посилюється дисциплінарна відповідальність суддів — запроваджується сім видів дисциплінарних санкцій, зменшується політичний вплив на суддів — їм заборонятиметься суміщати посаду судді з будь-якою іншою діяльністю, окрім науково-педагогічної. Законопроект також передбачає запровадження безперешкодної можливості громадянам України відвідувати будь-яке судове засідання, оновлюється процедура оскарження судових рішень. Доповідач закликав депутатів ухвалити законопроект у першому читанні, врахувавши зауваження і пропозиції до другого читання, наголосивши, що здійснювати судову реформу треба терміново.

На розгляд парламенту також було винесено три альтернативні депутатські законопроекти щодо судової реформи. Сергій Соболєв, автор першого законопроекту (№1361) — про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення єдності судової практики — повідомив, що у цьому законопроекті передбачалося повернути Верховному Суду України функції вищої судової інстанції, визначити ВСУ як ключову інстанцію у питаннях судочинства. Однак оскільки парламентська коаліція прийняла рішення підтримати в першому читанні президентський законопроект, фракція «Батьківщина» вирішила відкликати свій законопроект.

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд представила розроблену нею нову редакцію Закону «Про судоустрій і статус суддів» (№1497), яка має на меті вдосконалити засади організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів. Законопроект також містить низку новацій, зокрема, щодо суддівського самоврядування, формування Ради суддів, оскарження судових рішень у касаційних інстанціях. О. Сироїд повідомила, що Рада коаліції прийняла рішення підтримати за основу в першому читанні два законопроекти — президентський та №1497, а при доопрацюванні до другого читання виробити єдиний узгоджений документ.

Ще один законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій та статус суддів» (№1585, автор — Олег Купрієнко) також передбачав удосконалення системи оскарження судових рішень та притягнення суддів до відповідальності за несправедливі судові вироки.

Під час обговорення про наміри не підтримувати судову реформу заявив лише представник Опозиційного блоку. Водночас депутати наголошували на потребі врахувати їхні зауваження під час підготовки законопроектів до другого читання.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич повідомив, що комітет також прийняв рішення підтримати за основу президентський законопроект і закликав авторів альтернативних проектів відкликати їх. При цьому профільний комітет зобов’язався створити для опрацювання законопроекту про судову реформу до другого читання робочу групу за участю всіх зацікавлених депутатів, представників суддівського корпусу, вітчизняних та зарубіжних експертів у сфері права, щоб узгодити всі досі неузгоджені «гострі кути» судової реформи.

Зрештою, депутати підтримали рішення Ради коаліції: за ухвалення президентського законопроекту №1656 проголосували 288 депутатів, за законопроект №1497 в авторстві О. Сироїд — 246 «за». Законопроект №1585 при голосуванні за основу набрав лише 102 голоси. Глава парламенту закликав профільний комітет та робочу групу підготувати до другого читання якісний законопроект, який відповідатиме інтересам держави та українців.

Зранку в сесійній залі над трибуною президії Верховної Ради було вивішено гасло «Надія Савченко голодує 32-й день». Парламент прийняв дві постанови щодо звільнення незаконно утриманої у російському полоні Надії Савченко, народного депутата України, члена української парламентської делегації у ПАРЄ, легендарної льотчиці, котра голодує вже 32-й день. Українські парламентарії звернулися до лідерів країн, які беруть участь у перемовинах щодо встановлення миру в Україні — канцлера ФРН Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда та президента Росії Володимира Путіна, а також до Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Обидва проекти постанови підтримала конституційна більшість парламенту — постанову №1700 підтримали 304 народні депутати, постанову №1701 — 306.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман від імені всіх народних депутатів звернувся до Надії Савченко з проханням припинити голодування. «Вона нам потрібна живою», — сказав В. Гройсман.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, представляючи проекти постанов, заявила, що Надія Савченко перебуває «у дуже важкому стані і ледь тримається». «Вона перебуває на грані життя, відмовляється від ін’єкцій, а коли їй пропонують припинити голодування, Надія каже, що вона бореться за Україну», — сказала Тимошенко.

Під час обговорення проекту постанови народні обранці підвелися зі своїх місць, а представники фракції «Батьківщина» у білих футболках із надписом «Свободу Надії Савченко» оточили парламентську трибуну.

Володимир Гройсман також наголосив, що всі політичні в’язні, які незаконно перебувають за межами України, мають бути звільнені. За його словами, Президентом України вживаються заходи щодо звільнення Савченко та інших полонених, і в цьому питанні маємо певний прогрес, однак ще необхідно працювати. Глава парламенту також заявив, що депутати працюватимуть над законотворенням стільки, скільки потрібно, і закінчення нинішньої сесії відбудеться у день відкриття нової сесії.

Головуючий поінформував про створення у парламенті ще двох міжфракційних депутатських об’єднань — «За національне патріотичне виховання» (головою якого обрано Ігоря Артюшенка) та «За забезпечення прав дитини» (голова — Олександр Фельдман).

Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон «Про встановлення додаткових гарантій щодо захисту прав громадян, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції, та обмеження відповідальності підприємств — виконавців/виробників житлово-комунальних послуг у разі несвоєчасного здійснення платежів за спожиті енергетичні ресурси» (№0962) з урахуванням пропозицій Президента України.

Законопроект встановлює додаткові гарантії щодо захисту житлових та майнових прав громадян, які проживають на територіях, де проводиться АТО, або для тимчасових переселенців. До 31 грудня 2015 року цим громадянам має бути погашена заборгованість із виплат заробітної плати, стипендій, пенсій, що утворилася внаслідок проведення АТО, а також встановлено додаткові гарантії захисту житлових та майнових прав. Законом встановлено мораторій на застосування примусової реалізації житла та мораторій на нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій енергопостачальними компаніями у разі несвоєчасного здійснення платежів за спожиті енергетичні ресурси для мешканців населених пунктів у зоні АТО.

У цілому також прийнято Закон «Про внесення зміни до статті 17-2 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» (щодо потужностей тваринницьких ферм та комплексів) (№1548). Законом встановлюється, що сільськогосподарським товаровиробникам буде відшкодовуватися до 50 відсотків вартість будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, а також до 30 відсотків — вартість закупівлі техніки та обладнання для сільськогосподарського виробництва.

У першому читанні прийнято проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та вдосконалення містобудівного законодавства та про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку.

Народні депутати вітали з Днем народження Максима Бурбака і Дмитра Добродомова та побажали їм усіляких гараздів.

Оксана Сироїд, Сергій Власенко.

Сергій Рибалка, Віктор Галасюк.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.