Скриншот відео з відкритих джерел.

25 липня п’ятий Президент України Петро Порошенко прийшов на допит до Державного бюро розслідувань (ДБР) — як свідок у кримінальному провадженні щодо можливого ухилення від сплати податків, відмивання злочинних доходів під час купівлі-продажу заводу «Кузня на Рибальському». Це вже був не перший виклик екс-Президента до ДБР.

«Ми надавали пояснення, і в письмовій формі, і усно, щодо напрямів, які стосуються угоди купівлі-продажу, абсолютно прозорої, яка здійснювалася без моєї участі, заводу «Кузня на Рибальському», — заявив Петро Порошенко журналістам після свого візиту до ДБР.

Голова Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що на черзі — низка інших допитів. «Незважаючи на те, що представники екс-Президента постійно змінюють свої рішення, я вітаю крок Петра Порошенка, який в останній момент усе-таки знайшов можливість та прийшов на допит. Отже, перший допит відбувся. На черзі — інші, повістку Петро Порошенко вже отримав», — написав Труба у Telegram. Водночас голова ДБР висловив сподівання, що «конструктивна співпраця всіх учасників провадження дасть змогу знизити політичний градус та працювати виключно у правовій площині».

Після того, як Петро Порошенко вийшов із будівлі ДБР, його зустріла група молодиків, а один вистрибнув на капот його автомобіля (на знімку). Охорона екс-Президента швидко спрацювала, стягнувши чоловіка з машини. Зав’язалася сутичка, під час якої невідомий застосував газовий балончик. Втрутилася «поліція діалогу».

«Нападником» виявився ветеран полку «Азов» Микита Макєєв з позивним «Одіссей». У своєму відеозверненні у Фейсбуці Макєєв заявив, що хотів передати Порошенку неякісні бронежилети та «помститися Порошенкові за п’ять років принижень іноземних добровольців». Микита Макєєв у відеозверненні розповів, що він родом із Санкт-Петербурга, у 2014 році приїхав воювати за незалежність України. А в той день із товаришем придбав чотири бронежилети, однак три з них — прострілюються. «Азовець» запропонував одягнути один із таких бронежилетів на Порошенка чи його сина і постріляти в них.

Столична поліція розпочала кримінальне провадження за фактом нападу на автомобіль Петра Порошенка біля будівлі ДБР. «Поліцейські зареєстрували відомості про подію, а відтак розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України», — йдеться у повідомленні Відділу комунікації поліції Києва. Санкція цієї статті передбачає до чотирьох років позбавлення волі.