У Центральній виборчій комісії завершується прийом оригінальних (паперових) протоколів окружних виборчих комісій із мокрими печатками про підсумки голосування на позачергових виборах народних депутатів України-2019. Хоча вже опрацьовано 100% електронних протоколів як у багатомандатному, так і в одномандатних мажоритарних округах, деякі округи та дільниці залишаються проблемними, не обходиться без повторного перерахунку голосів.

ЦВК, станом на 13-ту годину 29 липня, прийняла протоколи про підсумки голосування зі 197 ОВО із 199. Не надійшли лише оригінали протоколів із двох округів, де лідирують народні депутати восьмого скликання — № 69 на Закарпатті (Віктор Балога) і № 198 на Черкащині (Сергій Рудик). Учора ЦВК прийняла ще 12 протоколів із позначкою «Уточнений» і оголосила протоколи 75 закордонних дільничних виборчих комісій (зі 102).

До ЦВК продовжують надходити і скарги від кандидатів у народні депутати про начебто порушення під час виборів. Зокрема, комісія залишила без розгляду по суті скаргу кандидата по округу № 137 (Одеса) самовисуванця Олега Муконіна, у якій кандидат оскаржив незадоволення окружкомом його скарги щодо проведення повторного підрахунку голосів на всіх виборчих дільницях. У цьому окрузі лідирує депутат нинішнього скликання Олексій Гончаренко.

Окремо розглядали в ЦВК ситуацію у виборчому окрузі № 69 на Закарпатті, де перемагає Віктор Балога. Окружком просив ЦВК провести повторний перерахунок голосів на всіх 133 виборчих дільницях округу, однак ЦВК скасувала цю постанову ОВК.

Надійшли також заяви та скарги і від кандидатів. Однак ЦВК постановила, що всі заяви та скарги, на підставі яких ОВК прийняла рішення про повторний перерахунок, надійшли вже після прийняття документів від дільничних комісій, а надані копії актів про порушення закону під час голосування та підрахунку голосів виборців, транспортування виборчої документації до ОВК стосуються лише окремих, а не всіх виборчих дільниць цього округу. «Таким чином, ОВК прийняла вказану вище постанову всупереч вимогам закону, з перевищенням наданих їй повноважень», — повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК. ЦВК зобов’язала ОВК невідкладно встановити підсумки голосування на окрузі № 69 та невідкладно транспортувати всю виборчу документацію до ЦВК.

«Щодо самого процесу перерахунку на ОВК, то в ньому вбачаються ознаки порушення процедури, — прокоментував ситуацію в окрузі № 69 координатор Громадянської мережі «ОПОРА» у Закарпатській області Ярослав Гулан. — Зокрема, як ми бачили, в одному випадку члени ДВК одночасно рахували і бюлетені, і контрольні талони, в іншому — кілька людей одночасно перераховували невикористані бюлетені. Законом забороняється одночасно рахувати бюлетені двом і більше членам комісії».

Резонансною була заява Голови ЦВК Тетяни Сліпачук про те, що новий парламент, вочевидь, змінить склад ЦВК. «Дивлячись на ті процеси політичні, які відбуваються в країні, не буду робити вигляд, що це не може стосуватися і ЦВК. Тому якщо на рівні політичної волі буде таке рішення щодо зміни складу комісії чи її повного оновлення, то таке рішення буде прийматися», — сказала Сліпачук.

Переможців теж судять

Львівський адміністративний суд ухвалив рішення про перерахунок голосів у 119-му виборчому окрузі. У цьому окрузі, за попередніми даними ЦВК, лідирує висуванець «Європейської солідарності» Михайло Бондар, учасник АТО, а його основний суперник — представник «Слуги народу» підприємець Орест Кавецький (котрого називають бізнес-партнером Віктора Медчедчука) — відстає лише на 140 голосів. У «Європейській солідарності» не згодні з рішенням суду. «Наголошуємо на тому, що ні в день голосування, ні пізніше не зафіксовано жодного акту про порушення виборчого процесу, — йдеться у заяві партії. — Попри це, не маючи жодних правових підстав, львівський суд ухвалив рішення про перерахунок голосів».

А троє кандидатів у депутати, котрі програють на округі № 52 на Донеччині (з центром у м. Торецьк) представнику ВО «Батьківщина» Геннадію Яковенку, звернулися спочатку до Донецького обласного окружного адміністративного суду із позовною заявою щодо порушень в ході виборчого процессу, а потім — і до Президента України з проханням відреагувати на, як на їхній погляд, «масові фальсифікації» в окрузі . «Просимо Вас приєднатися до боротьби за чесні вибори, за те, щоб у людей 52-го округу не вкрали їхні голоси», — йдеться у зверненні до глави держави кандидатів у народні депутати Олега Погодіна («Опозиційна платформа — За життя»), Сергія Третьякова (самовисування) і Валерія Коновалюка («Опозиційний блок»), яке опублікувано на сайті «Опозиційної платформи — За життя». 

Кандидати у депутати повідомили, що ЦВК надіслала до Донецького обласного окружного адміністративного суду документи, які свідчать про те, що з 12 дільниць, на яких повинен був здійснитися перерахунок голосів, в результаті перерахували тільки на одній. А в «ОПЗЖ» стверджують, що у день голосування, 21 липня, зафіксували у 52-му окрузі понад 500 фактів порушень — зокрема, масові вкидання бюлетенів, мінування дільниць, «каруселі», пошкоджені коробки з бюлетенями, затягування процедури підрахунку голосів, переписані по кілька разів протоколи дільничних виборчих комісій.

Партія ВО «Батьківщина» звернулася до ЦВК з вимогою визнати недійсними та скасувати результати виборів на ВО № 17 (Вінницька область), де лідирує чинний народний депутат від Блоку Петра Порошенка Микола Кучер, котрий балотується як самовисуванець. У політсилі стверджують, що представниками кандидата від «Батьківщини» Андрія Красніцького під час агітаційної кампанії та безпосередньо у день голосування було зафіксовано цілу низку порушень та зловживань, за допомогою яких результати виборів начебто було сфальсифіковано на користь Кучера. «Під час агітації кандидат Кучер активно вдавався до непрямого підкупу виборців, роздаючи людям різноманітну матеріальну допомогу — від харчових наборів та алкоголю до медичних препаратів та окулярів», — йдеться у заяві «Батьківщини». — Наявні і факти прямого підкупу виборців безпосередньо на дільницях. За один голос на підтримку Миколи Кучера давали до 1500 гривень. По 20 000 гривень отримали члени та голови ДВК».

У Житомирі представники кандидата від «Слуги народу» через суд домоглися перерахунку голосів на всіх дільницях 64-го округу (м. Коростень), повідомили в Громадянській мережі «ОПОРА».

Вінницький окружний адмінсуд відмовив в задоволенні адміністративних позовів кандидатів від «Слуги народу» Віталія Пращука та Павла Довганя про визнання виборів у межах одномандатних виборчих округів № 15 та № 18 недійсними та скасування рішення ОВК, — про це йдеться на офіційному сайті Вінницького окружного адмінсуду.

В «ОПОРІ» також розповіли, що Дніпропетровський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову кандидата у народні депутати Ігоря Фартушного (від «Слуги народу») про визнання протиправними та скасування окремих рішень ОВК № 37. А Львівський окружний адміністративний суд не задовольнив позов кандидатки у народні депутати Оксани Юринець щодо перерахунку голосів на одній дільниці 117-го виборчого округу. Водночас, за інформацією, опублікованою Юринець, колегія суддів винесла окрему ухвалу, якою визнає, що були порушення і зобов’язує ЦВК їх усунути.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.