Наприкінці минулого тижня детективи НАБУ разом із Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва (ОАСК) в рамках розслідування можливого протиправного впливу голови та суддів цього суду на ухвалення рішень різними відомствами — Конституційним Судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, міністерствами і навіть Державним бюро розслідувань.

Цьому був присвячений і спільний брифінг керівника Управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка з директором НАБУ Артемом Ситником, який спочатку був заявлений як брифінг про розслідування «майданівських справ». С. Горбатюк заявив, що підготовлено повідомлення про підозри керівництву і ще чотирьом суддям ОАСК. І вони стосуються не тільки розслідування злочинів під час Майдану — адже досі ведеться слідство щодо прийняття незаконних рішень судами щодо протестувальників та заборони проведення мітингів у той час, а і сучасних реалій. «Під час розслідування були отримані дані, що і на сьогоднішній день вчиняються ряд злочинів, пов’язаних із втручанням в діяльність суду, корупційні злочини», — заявив С. Горбатюк.

На брифінгу продемонстрували журналістам відеоролик із записаними прослуханими розмовами — між начебто головою ОАСК Павлом Вовком та іншими суддями з особами, можливо причетними до злочину. У розмовах, зокрема, йдеться про зміну складу ВККС для введення до складу конкурсної комісії лояльних осіб, подання позовів до Окружного адмінсуду задля зупинення повноважень членів ВККС, як уникнути кваліфікаційного оцінювання суддів, можливість використання ДБР для тиску на суддів тощо. У фільмі також зафіксовані фрази, які свідчать — раніше служили колишній владі, а тепер змінюємо свій політичний курс.

«Встановлено, що відбувається системне втручання в розгляд справ з боку в першу чергу керівництва цього суду, але не тільки в розгляд справ, але і в діяльність інших вищих органів державної влади, у тому числі і Конституційного Суду, міністерств, відомств, судів, що фактично становить загрозу національній безпеці, тому що в позасудовому процесі, фактично в ручному режимі приймаються рішення судами», — сказав Сергій Горбатюк.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що керівництво Окружного адмінсуду Києва перетворило його на «суто комерційну організацію» із заробляння грошей. За його словами, 90% прослуханих розмов голови суду були пов’язані не з правосуддям, а щоб «домовитись і вирішити якесь провадження». «За результатами прослуховування розмов голови суду можна зробити висновок, що там будь-яке питання можна вирішити, домовитись. За цим стоїть корупційна складова», — заявив А. Ситник.

Однак на сьогодні жодна підозра суддям не підписана. Як роз’яснив С. Горбатюк, повноваження їх підписати мають або Генпрокурор, або його заступники. Як повідомив

С. Горбатюк в інтерв’ю Deutsche Welle, було підготовлено понад 10 підозр, у т. ч. і щодо «майданівських» справ, але старе керівництво ГПУ їх не підписало. А зараз підозри направлені на підпис новому заступнику Генерального прокурора Сергію Кізю, призначеному 3 липня 2019 року.

С. Горбатюк також заявив, що обшуки планували провести ще й безпосередньо у кабінетах суддів, однак це також не погодили з керівництвом ГПУ. Водночас Горбатюк припустив, що більшість доказів причетності суддів ОАСК до зловживань, найімовірніше, вже знищено. «Утім, є докази, які непрямо свідчать про зловживання, але до них нам треба ще добратися», — сказав С. Горбатюк.

У свою чергу, в Окружному адміністративному суді Києва назвали дії правоохоронців «грубим неправомірним втручанням в роботу» ОАСК і вважають, що слідство ведуть не ті, кому належить. «Слід зазначити, що вказаний структурний підрозділ ГПУ було утворено для розслідувань справ Майдану під керівництвом Горбатюка, а питання можливих правопорушень з боку суддів не відноситься до сфери компетенції цього управління», — заявили в ОАСК.