Наприкінці минулого тижня в районі проведення Операції об’єднаних сил побувала делегація США на чолі зі спеціальним представником Державного департаменту Сполучених Штатів з питань України Куртом Волкером (на знімку). Під час візиту пан Волкер та тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор зустрілися з Командувачем Об’єднаних сил генерал-лейтенантом Олександром Сирським, а також відвідали КПВВ «Станиця Луганська» та поспілкувалася з людьми, які тут стояли у черзі.
 
Після цього гості повернулися до Києва, де зустрілися з Президентом України Володимиром Зеленським і обговорили поточну ситуацію в зоні проведення Операції об’єднаних сил. Зокрема, процес розведення сил і засобів навколо Станиці Луганської.
 
А тим часом на контрольно-пропускному пункті в’їзду-виїзду невідомі люди розповсюджують недостовірну інформацію про те, що в найближчі дні міст буде закрито і КПВВ не працюватиме. Це спричинило великий ажіотаж серед громадян, які перетинають КПВВ, та створило величезні черги з обох сторін.
 
Голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький вимушений прокоментувати ситуацію. У розповсюдженій інформації він зазначив, що «... фахівцями проведено лише огляд зруйнованому мосту для його подальшого проектування та інженерні роботи». І лише потім прийматиметься рішення щодо початку та термінів проведення робіт, а також стосовно зупинки КПВВ під час цих робіт.
КПВВ продовжує працювати у штатному режимі.

Луганська область.

Тим часом

За лаштунками перемир’я

Учергове порушуючи «безстрокове перемир’я», 28 липня найманці РФ обстріляли КПВВ «Мар’їнка» із великокаліберного кулемета. Обстрілів бойових позицій Об’єднаних сил не зафіксовано, повідомляє штаб ОС. За його даними, з початку доби 29.07 і до обіду вчорашнього дня в зоні ООС зберігався режим тиші.

За інформацією ГУР МОУ, російсько-окупаційні війська демонструють дотримання домовленостей про припинення вогню протягом світлого часу доби й під час роботи представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на тимчасово окупованій території в Донецькій і Луганській областях. Водночас супротивник здійснює встановлення прихованих вогневих позицій протитанкових ракетних комплексів і великокаліберних кулеметів з поглибленням у т. зв. «сіру зону» і сполученням з основними позиціями підземними ходами. Про це поінформував на брифінгу спікер Міноборони Максим Праута. Він додав, що контроль над наявністю неврахованої зброї й боєприпасів у підрозділах російсько-окупаційних військ здійснюють співробітники ФСБ РФ під виглядом представників т. зв. «міністерств державної безпеки республік».

Фото прес-служби штабу ООС.