Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму протягом восьмого скликання підготував і подав на розгляд Верховної Ради 190 законопроектів, з яких прийнято в цілому 25 законів. У період з грудня 2014 року по липень 2019-го у комітеті провели 122 засідання, на яких розглянули 593 питання, підготували 114 попередніх висновків на законопроекти, що належать до предметів відання інших комітетів.

Народні депутати підготували пропозиції про присудження в 2015—2018 роках Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування. У 2015—2016 роках зазначені пропозиції затверджено відповідними парламентськими постановами. Проект постанови про присудження премії в 2017 році в сесійній залі відхилили, а в 2018-му його взагалі не розглядали.

За ініціативи комітету для забезпечення парламентського контролю за дотриманням законодавства та посилення участі громадськості в розробці державної політики подано та ухвалено Верховною Радою проекти постанов про проведення парламентських слухань на теми «Сімейна політика України — цілі та завдання» (квітень 2015 року), «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади» (лютий 2016-го), «Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості» (лютий 2016 року), «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист» (вересень 2016-го), «Ціннісні орієнтації сучасної української молоді» (червень 2016-го), «Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації» (липень 2017-го). За наслідками проведення відповідних парламентських слухань комітетом розроблено рекомендації, які ухвалили та спрямували на виконання до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та інших органів влади.

На виконання контрольної функції за дотриманням і реалізацією Конституції та законів України на засіданнях комітету протягом 2015—2019 років розглянуто низку питань про соціальний захист сімей з дітьми, які є внутрішньо переміщеними особами. Заслуховували також інформацію про дотримання законодавства під час використання коштів Державного бюджету та кредитних коштів під державні гарантії для розв’язання завдань та здійснення заходів, передбачених державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Працювали народні депутати і над результатами аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» у 2013—2014 роках та першому півріччі 2015 року. На підставі матеріалів Рахункової палати перевіряли результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на одноразову виплату жінкам, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня». Парламентарії тримали на контролі питання формування та проведення видатків, спрямованих на утримання та навчання дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, у комунальних закладах освіти, заслуховували інформацію про стан розвитку дитячо-юнацьких спортивних шкіл в умовах децентралізації влади та про матеріально-технічне забезпечення сфери фізичної культури і спорту. Обговорювали стан підготовки національних збірних команд до XXXI Олімпійських ігор та результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству освіти і науки на фізичну і спортивну підготовку учнівської та студентської молоді. Стежили і за ефективністю використання субвенції місцевим бюджетам на надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям тощо.

Упродовж восьмого скликання члени комітету брали участь у засіданнях колегій Міністерства молоді та спорту та Міністерства соціальної політики, спостережної ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, в спортивних, молодіжних і туристичних заходах, конференціях.

Комітет разом із фізкультурно-спортивним товариством «Спартак» та Міністерством молоді та спорту провів у 2015—2019 роках Всеукраїнські спартакіади серед депутатів Верховної Ради, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських (міст обласного підпорядкування), сільських та селищних рад, в яких брали участь команди з більшості регіонів.

За матеріалами Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Ілюстративне фото: komsport.rada.gov.ua