Станом на 1 липня 2019 року заборгованість досягла 2 857,812 млн гривень, це на 5,1% більше, ніж на 1 червня. А на 1 травня борги з виплати зарплат зросли на 6,2% порівняно з попереднім місяцем — до 2 615,391 млн гривень. Про це повідомила Державна служба статистики.

Найбільші борги на підприємствах Донбасу. Першу позицію посідає Донецька область — тут працівникам заборгували понад 575 млн гривень. Далі — Луганщина із 456 млн гривень боргів. Загальна сума боргів у цих двох областях — понад мільярд гривень.

Більша частина заборгованості — на промислових підприємствах, сільському господарстві та транспортній галузі. 60% боргів припадає на економічно активні підприємства.

Нагадаємо, що посилення відповідальності роботодавців за своєчасну виплату заробленого, яке свого часу активно анонсували, так і не відбулося. Наприклад, розроблений Мінсоцполітики проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права працівників на своєчасну виплату заробітної плати», який передбачав можливість працівникові тимчасово припиняти виконання робіт у разі затримки виплати заробітної плати на термін більше 15 днів або встановлював обов’язок роботодавця сплатити працівнику пеню в розмірі 0,06% від суми боргу за кожний день затримки зарплати, навіть не було подано на розгляд до Верховної Ради України.

Отже, розв’язувати проблему вже мають новий склад уряду та парламенту.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.