Протягом цього тижня представники партії «Слуга народу», які можуть увійти до Верховної Ради дев’ятого скликання, проходять інтенсивний курс навчання, розроблений спеціально для них фахівцями Київської школи економіки. Майже 260 майбутніх народних депутатів прибули спеціально для цього до Трускавця. Їх розділили на групи, які відповідають парламентським комітетам. Окрім теоретичної частини навчання, буде і практична, під час якої працюватимуть над створенням законопроектів.

В уряді, який формуватиме новий склад парламенту, можуть створити міністерство з гуманітарної політики. Для цього хочуть об’єднати міністерства культури, молоді та спорту, інформаційної політики. Що ближче запуск Верховної Ради дев’ятого скликання, то охочіше представники партії «Слуга народу», яка складе парламентську більшість, коментують свої можливі подальші кроки.

Імовірність об’єднання трьох міністерств в одне припустив заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна». Він також заявив про ідею створення всесвітнього російськомовного каналу для посилення позицій держави в інформаційній боротьбі. На думку К. Тимошенка, такий інформаційний ресурс дасть змогу «боротися за уми українців на окупованих територіях Донбасу та в Криму», а заодно і за «уми росіян на території Російської Федерації». У команді глави держави вважають, що це має бути державний телеканал. В інтерв’ю також зачепили тему фінансування Національної суспільної телекомпанії України. Представник Офісу Президента повідомив, що держава готова виділяти необхідні кошти, але вимагатиме й ефективності НСТУ. Зокрема, «Громадському» обіцяють «допомогти позбутися всього, в чому немає потреби».

Виступають із заявами і ті, хто ось-ось приступить до законотворчої роботи. Так, майбутній депутат від партії «Слуга народу» Богдан Яременко повідомив, що Верховна Рада нового скликання має намір ратифікувати конвенцію Ради Європи про запобігання насиллю стосовно жінок та домашньому насиллю — так звану Стамбульську конвенцію. Він навіть припустив, що цей документ стане одним із перших, які розгляне новий парламент. Свого часу народні депутати восьмого скликання не змогли надати юридичної сили цьому документу, підписаному нашою країною ще в 2011 році. Тоді каменем спотикання стали поняття «гендер» та «сексуальна орієнтація». Деякі народні обранці застерігали від введення в наше законодавство цих понять, апелюючи до релігійних та культурних традицій нашої країни.

Протягом цього тижня представники партії «Слуга народу», які, очікується, зайдуть у парламент, проходять інтенсивний курс навчання, розроблений спеціально для них фахівцями Київської школи економіки. Деякі охоче діляться враженнями у Фейсбуці. Так, Марина Бардіна, зокрема, написала: «Перший день — холодний душ для майбутніх депутатів. Ми почули історії про складнощі в роботі парламенту, законодавчі виклики, проблеми комунікації, поради з адвокації. Уроки кризового менеджменту — мастхев (обов’язкові. — Прим. ред.) для депутатів, адже практика показує, що політичний бруд і чутки дуже впливають на імідж, хоч і не завжди співвідносяться з реальністю». М. Бардіна також відзначила важливість навичок публічних виступів, зокрема на міжнародних майданчиках, назвавши їх «пріоритетом для країни». А також зауважила, що під час навчання майбутні парламентарії мають багато інтерактиву і розмов про цінності. Каже, це зближує і вчить довіряти одне одному.

Натомість представник партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук бачить ситуацію під іншим кутом зору. Так, в ефірі одного з телеканалів він зауважив, що внаслідок дострокових виборів у парламент прийшли люди передусім не підготовлені. «Можна розповідати казки на тему: навчаться, підготуємо, — сказав він. — Але це знову експеримент». А підготовленими, тобто такими, які раніше займали хоч якісь посади, серед них називає лише одиниці. Водночас політик висловлює стурбованість з приводу складу уряду. Мовляв, його можуть сформувати не із запрошених зі сторони фахівців, а з народних депутатів. Каже: «Вони перемогли, вони мають право». А ще наголошує на тому, що суспільством опанували завищені сподівання від президентської та парламентської кампаній. Мовляв, ніколи ще партія не отримувала 253—254 мандати. Люди за це проголосували, отже, ці мандати «Слуги народу» отримали заслужено, запевняє він.

Певну стурбованість тим, що партія Президента і він особисто отримали неймовірну підтримку виборців, висловив і представник «Батьківщини» Сергій Власенко. Українці проголосували за те, щоб надати главі держави більш широке коло повноважень, каже він. Мовляв, дострокові вибори в парламент люди сприйняли як третій тур президентських виборів. «Визначати політику найближчим часом буде Володимир Зеленський», — заявив С. Власенко. «Президент буде лідером, ініціатором основних кроків і їхнім локомотивом, — стверджує народний депутат. — Він нестиме політичну відповідальність за все, що відбуватиметься в країні. Главі держави не потрібна коаліція, політичні союзники, адже він відчуває силу ухвалювати рішення в межах своєї команди».

Водночас заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко заявляє про те, що ніхто не змушуватиме народних депутатів натискати кнопки. «Хочемо, щоб усередині нашої команди були максимальні дискусії до втрати пульсу, — зазначає він. — Але перед виходом у сесійний зал парламенту ми маємо домовитися, як голосуватимемо. Ніхто не збирається переламувати когось. Завжди буде якийсь відсоток тих, хто виступатиме проти якогось рішення. Але ми хочемо, щоб ця дискусія не виходила назовні, вона має бути всередині команди». Попри те, що двигуном законодавчого процесу виступатиме все-таки Президент, К. Тимошенко запевняє, що диктатури в стінах Верховної Ради не буде.

Дві інші політичні сили, які увійдуть у парламент дев’ятого скликання від публічних висловлювань перейшли до оголошення заяв. Так, партія «Голос» вимагає від Президента В. Зеленського жорстких дій у зв’язку з ситуацією, яка склалася після оприлюднення розмов суддів Окружного адміністративного суду міста Києва. Мовляв, зволікання з боку влади створює умови для уникнення відповідальності фігурантами розслідувань і може свідчити про намір зберегти «кишенькові» суди. А «Європейська солідарність» оприлюднила заяву з вимогою від представника «Слуги народу» Михайла Радуцького не ганьбити Україну в очах цивілізованого світу. Його висловлювання з приводу застосування медичних протоколів у представників різних рас у тексті заяви називають неприйнятними. М. Радуцький ще не встиг стати парламентарієм, як його закликали відмовитися від депутатського мандату.

Фото зі сторінки «Команда Зеленського в Дрогобичі» у Фейсбуці.