Йдеться про компенсацію збитків, завданих експропріацією активів групи «Нафтогаз» у Криму. Збитки в компанії оцінили в 5,2 млрд дол., заявляє прес-служба НАК «Нафтогаз України».

Трибунал просять зобов’язати Російську Федерацію виплатити на користь позивачів 5,2 млрд дол. США. «Очікується, що Трибунал винесе рішення про компенсацію збитків не раніше кінця 2020 року», — зазначено в заяві.

Повідомляли, що Трибунал уже визнав, що Російська Федерація порушила низку положень Угоди про захист інвестицій, експропріювавши активи групи «Нафтогаз» у Криму.

Оскільки Суд вирішив розділити провадження на дві стадії, питання визначення компенсації збитків розглядатимуть на другій з них.

«Нафтогаз» володів найціннішими енергетичними активами в Криму й був однією з основних мішеней Російської Федерації, коли та конфіскувала українські активи після незаконного вторгнення та окупації півострова», — наголошують у компанії. Раніше в «Нафтогазі» заявляли про те, що Росія незаконно використовує надра дев’яти газових родовищ у Криму, що належать Україні, і вже видобула 9,2 млрд куб. метрів газу.