«Голос України» вже писав про заяву партії «Європейська солідарність», у якій майбутні депутати дев’ятого скликання закликали представника партії «Слуга народу» Михайла Радуцького скласти свій, фактично ще навіть не здобутий, мандат. Причина — висловлювання про особливості лікування хвороб у представників різних рас. Це твердження назвали расистським і таким, що ганьбить нашу країну в очах цивілізованого світу. Не встигла критична заява «Європейської солідарності» поширитися в електронних ЗМІ, як Президент Володимир Зеленський видав указ про призначення засновника приватної клініки «Борис» своїм радником поза штатом.

У пропрезидентській партії М. Радуцького називають одним із найбільш реальних претендентів на посаду міністра охорони здоров’я. В інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» той вже розповів про своє бачення просування медичної реформи. Він стверджує, що вікно можливостей для глави держави та «Слуги народу» залишатиметься відкритим від шести до восьми місяців — і за цей час необхідно встигнути чимало. Насамперед команда Президента ще цього року має намір провести перепис населення.

Мовляв, нині користуються даними за 2001 рік. Тоді в країні нарахували 42 мільйони населення. Але нинішня цифра може суттєво відрізнятися. Без точної інформації робити будь-які розрахунки неможливо, переконаний фахівець. Наступним кроком, переконаний він, має стати аудит медичної сфери. Його проводитимуть одночасно по всій країні. Мовляв, це потребує не таких уже й великих коштів, але дасть можливість оцінити матеріально-технічний стан галузі. Далі реформатори хочуть ухвалити медичні протоколи, адже в нашій країні вони повинні бути українською мовою, а не англійською. Це можуть бути протоколи будь-якої передової країни, але адаптовані під наші реалії. Вони мають бути придатними для кожної клініки. За протоколами можна буде приймати стандарти якості, каже імовірний міністр охорони здоров’я, а тоді вже й розраховувати тарифи.

Резонанс викликала і заява Офісу Президента про наміри скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення та запустити ринок сільгоспземель ще до кінця 2019 року. Про це сказав заступник керівника Офісу Олексій Гончарук в інтерв’ю Bloomberg. Він наголосив: «У нашій команді є розуміння — якщо цього не зробити тепер, то буде досить складно». Так, стало відомо, що нині Офіс Президента проводить переговори зі Світовим банком про моделі відкриття цього ринку.

Найбільш радикальна модель — скасування мораторію. Це може призвести до економічного зростання на три відсотки щороку. Найменш радикальна модель дасть тільки 0,5 відсотка. Експерти шукають найменш болючий та найбільш ефективний варіант, запевняє О. Гончарук.

Йому опонує майбутній народний депутат від партії «Опозиційна платформа — За життя» Ілля Кива. «Доведені до злиднів українці готові продавати свої землі за безцінь, — застерігає він на своїй сторінці в Фейсбуці, — тому плани чинної влади щодо відкриття ринку землі можуть мати катастрофічні наслідки». За його словами, такі дії Президента та команди можуть призвести до фактичної втрати суверенітету та й самої країни. «Нині багато хто готовий продати землю за копійки, а вже завтра навколо нас будуть випалені поля і вимерлі села», — такою сумною бачиться перспектива відкриття земельного ринку І. Киві. Натомість його колега по партії Наталія Королевська в інтерв’ю одному з телеканалів зробила акцент на тому, що нині країна потребує балансу влади і опозиції, завдяки якому можна було б крок за кроком приймати конструктивні рішення. Ця політична сила головним завданням для себе визначає відновлення миру. А найкоротший шлях до нього, вважають у партії, лежить в основі плану-концепції, запропонованого «Опозиційною платформою — За життя». Водночас, за словами Н. Королевської, тепер важливо також прийняти дорожню карту соціальної реінтеграції — відновити соціальні права людей, повернути пенсії, надати статус постраждалих від збройного конфлікту тощо.

Про недопущення продажу землі сільськогосподарського призначення заявляють також майбутні парламентарії від «Батьківщини». Вадим Івченко в телеефірі назвав це питання пріоритетним для своїх колег. У Верховній Раді дев’ятого скликання вони мають намір зосередитися також на зниженні тарифів, піднятті рівня доходів, запровадженні медичного страхування. В. Івченко звернув увагу на те, що нині від новообраних парламентаріїв лунають досить суперечливі заяви, але якої саме стратегії дотримуватиметься влада — стане зрозуміло тільки після того, як буде ухвалено бюджет на наступний рік. Мовляв, саме ці цифри зможуть дати чіткі відповіді на питання про те, на які напрями керівництво країни спрямовуватиме основну увагу. А Сергій Власенко зі свого боку припустив, що наступного прем’єр-міністра в парламенті не обиратимуть. Мовляв, депутати проголосують за того, кого їм «спустять з гори». Цю людину, найімовірніше, вибиратимуть за принципами лояльності до Президента, вважає представник «Батьківщини».

Майбутніх «Слуг народу» все ще навчають у Трускавці керувати країною. Але деякі з них вже роблять свої перші заяви. Так, Олександр Дубінський поінформував, що домовився із кількома колегами про створення в парламенті нового скликання депутатської групи мажоритарників із робочою назвою «Справедливість». «Нас вже п’ять осіб. Приєднуйтеся», — написав він у соціальній мережі. Тим часом депутати минулого скликання готуються звільнити свої кабінети для новачків. Так, Ірина Геращенко хоч і залишається в парламенті цього скликання, кабінет Першого заступника Голови Верховної Ради покидає. На своїй сторінці в Фейсбуці вона дякує своїм минулорічним колегам. «Оновлення парламенту — важлива історія, — пише вона. — І все ж найкращий результат завжди дає синергія досвіду і нового завзяття. Мені дуже шкода, що в наступному парламенті не буде декого з моїх молодих і чудових колег, які додавали Верховній Раді щирості, чесності, правильності. І змушували нас, президію, працювати краще». Ірина Геращенко також побажала, щоб всі здорові політичні сили об’єдналися. «Насправді, в нас спільне бачення розвитку країни», — зазначила вона і запевнила, що наполягатиме на тому, щоб восени активізувати діалог з «молодими і прогресивними партіями».

Фото: bun.com.ua