Як повідомив на брифінгу керівник Офісу Президента України Андрій Богдан (на знімку), замість традиційного параду в радянському стилі з недешевою демонстрацією військової техніки на центральній вулиці столиці відбудеться Хода Гідності. «Цей захід в європейському стилі покликаний започаткувати нову традицію вшанування всіх, ким пишається Україна», — сказав він. Зокрема, планується, що центральною вулицею Києва — Хрещатиком — пройдуть представники різних родів військ Збройних Сил України, до яких зможуть приєднатися ветерани АТО. Поряд із військовими будуть також іти медики, вчителі, спортсмени, дипломати та волонтери. У Ході візьмуть участь Президент України Володимир Зеленський та керівництво держави. Після цього глава держави звернеться до українського народу. Потім у центрі столиці відбудеться грандіозний концерт, організацією якого займається один із найвідоміших українських режисерів. Хто саме — Богдан не уточнив.

Стосовно проведення місцевих виборів, Андрій Богдан висловив думку, що вони мають відбутися вже після завершення реформи децентралізації. «У нас є проблема незакінченої реформи місцевого самоврядування. Частина виборів в ОТГ відбулася, частина не відбулася, — сказав А. Богдан. — Було б абсолютно логічно завершити формування ОТГ, а тоді здійснити перевибори. Але ухвалення такого рішення — це питання діалогу з депутатами». Водночас він наголосив, що проведення дочасних місцевих виборів неможливе без ухвалення відповідного закону. А. Богдан також зазначив, що реформа децентралізації має бути завершена у своєму початковому вигляді — спрямована на посилення ролі громад у вирішенні питань їх життєдіяльності.

Окремо керівник президентського Офісу зупинився і на ситуації з Віталієм Кличком, котрий нині суміщає посади міського голови Києва та керівника КМДА. Андрій Богдан заявив, що згідно з чинним законодавством України Віталій Кличко має скласти повноваження голови Київської міської державної адміністрації перед новообраним Президентом України. Адже згідно зі статтею 118 Конституції голову місцевої держадміністрації призначає та звільняє з посади Президент за поданням Кабінету Міністрів, а відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» Президент України призначає на посаду голів місцевих державних адміністрацій на строк своїх повноважень. Після обрання нового глави держави керівники місцевих держадміністрацій здійснюють повноваження до призначення нових голів місцевих держадміністрацій.

А. Богдан повідомив, що написав нагадування на ім’я міністра Кабінету Міністрів, в якому попросив на підставі тих статей надати подання про звільнення голови КМДА. Окрім того, керівник Офісу Президента заявив, що Віталій Кличко має нести й політичну відповідальність, як один із керівників партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», до якої він вступив у 2015 році.

Андрій Богдан розповів, що вже мав декілька зустрічей із Кличком в Офісі Президента, під час яких просив його «відмовитися від інституту «смотрящих» і відійти від корупційних схем у столиці», зокрема в будівельній сфері.

«Він втратив контроль над ситуацією в місті протягом останніх п’яти років. Очільник Києва Віталій Кличко підтвердив, що справді не контролює Київську міську раду, — стверджує Андрій Богдан. — Є два-три «смотрящих», які мають певні групи депутатів. І якщо він не знаходитиме з ними компроміс, не буде більшості в Київраді, і, відповідно, він не зможе бути ефективним головою. Віталій Кличко наголосив, що не має жодного стосунку до корупції та розкрадань, він розуміє, що щось відбувається не так, але нічого з цим зробити не може».

А. Богдан заявив, що опубліковану в ЗМІ інформацію щодо можливих зловживань під час будівництва та реконструкції окремих об’єктів столичної інфраструктури буде передано до правоохоронних органів.

Керівник Офісу Президента також повідомив, що на зв’язок із ним виходив адвокат одного із «смотрящих», котрий попросив «не рухати» голову Київської міської державної адміністрації, а столичний бюджет — майже 40 мільйонів доларів на рік — запропонував... поділити навпіл. «На жаль, оскільки я не був готовий до такої зустрічі, мені не вдалося зафіксувати ці дані. Цю інформацію також буде передано до правоохоронних органів», — сказав А. Богдан.

За його словами, Президент наразі розглядає декілька кандидатур на посаду голови КМДА. І серед них також є... знову Кличко. «Це — політичне рішення, політична відповідальність Президента. На зустрічах із паном Кличком я казав йому, що він теж один із претендентів, оскільки він — відома публічна особа. Якщо народ і влада побачать, що справи в Києві змінилися, то він може бути перепризначений», — заявив керівник Офісу Президента.

Тим часом

Віталій Кличко назвав інформацію, оприлюднену на прес-конференції керівником Офісу Президента Андрієм Богданом, «добіркою пліток і маніпулятивних домислів». «Коли такі речі каже керівник Офісу Президента — це виглядає як мінімум дивно і некомпетентно. Ця прес-конференція нагадувала «байки зі склепу» — добірка пліток, маніпулятивних домислів і нічого більше, — йдеться в заяві Кличка, розміщеній на Офіційному порталі Києва. — Усі свої, як ви думаєте, «страшилки», пане Богдан, передавайте до правоохоронних органів». Міський голова Києва та наразі ще й голова КМДА наголосив, що кияни обирають владу, на яку покладають відповідальність за все, що відбувається в місті. «А спроби розділити посади міського голови та голови КМДА є намаганням позбавити громаду права впливати на процеси управління столицею і наступом на місцеве самоврядування», — переконаний В. Кличко.

Фото: president.gov.ua