Чи не найбільш активно майбутні народні депутати поки що обговорюють перспективи подальшої реформи системи охорони здоров’я. Так, представниця партії «Голос» Ольга Стефанишина висловила переконання в тому, що наступний рік стане визначальним для змін у цій сфері. За її словами, має запрацювати гарантований пакет медичних послуг, повинні зрости зарплати для лікарів вторинної та третинної ланки, повноцінно запрацювати державна програма медичних закупівель. Водночас, зазначає вона, ефективність усіх ініціатив залежить не лише від виконавців у міністерстві, а й від ситуацій, які складатимуться на місцевих рівнях. Так само багато залежить і від народних депутатів, переконана О. Стефанишина. За її словами, для обранців у новому скликанні справжнім «тестом на адекватність» стане готовність боротися за гідне і якісне надання медичних послуг.

Не готова відриватися від галузі охорони здоров’я і відома волонтерка, яка потрапить у парламент за списком «Європейської солідарності», Яна Зінкевич. Вона припускає створення у його структурі підкомітету військової медицини (поки що такого не існує, тому тему визнали такою, що не є предметом відання комітету). Майбутній законотворець стурбована тим, що при госпіталях скорочуватимуть кількість штатних місць, а це нонсенс у країні, де йде війна, переконана вона.

Тим часом чинна в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун опублікувала низку порад для майбутніх народних депутатів. Вона закликала не дозволяти маніпулювати собою і завжди перевіряти факти, вчитися слухати і визнавати свої помилки.

Чиновниця нагадала, що парламентарії складають присягу народові України, а не лідерам партій. «У складних проблем не буває простих рішень, — стверджує У. Супрун. — Якщо вам здається, що ви бачите елементарне вирішення складної соціальної або економічної проблеми — найімовірніше, що воно неправильне». А ще вона радить: «Якщо чітко усвідомлюєте, що треба зробити і знаєте, що є «червоні лінії», які не можна переступати — не робіть компромісів щодо цього». Втім, представники партії «Слуга народу» мають своїх вчителів, які навчають їх азів депутатства в курортному Трускавці.

Ніхто під час тренінгів не розслабляється, наголосив лідер партії Дмитро Разумков. Він висловив упевненість у тому, що протягом тижня в такому щільному графіку цілком реально багато чого навчитися. А також припустив, що подібний семінар не останній.

А Наталія Королевська від імені «Опозиційної платформи — За життя» в телеефірі наголосила на тому, що новий Прем’єр-міністр має бути професіоналом для того, щоб якнайшвидше показати перші результати. «Потрібно наділити опозицію чіткою контрольною функцією, пропорційно розподілити комітети в парламенті й сформувати порядок денний не за політичним, а за професійним принципом, — сказала вона. — І ми готові співпрацювати як з представниками влади, так і з іншими політичними силами в стратегічних питаннях -досягненні миру, соціальної та економічної стабілізації, а також виконувати контрольну функцію і брати активну участь у мирних переговорах».

Представниця «Батьківщини» Альона Шкрум своїх побоювань з приводу нового складу парламенту не приховує. «Вперше в житті відчуваю себе не просто «старим політиком», а реально динозавром», — написала парламентарій, за плечима якої тільки одне скликання. Те, що відбувається, вона назвала «великим перерозподілом країни». Однак все ж побажала удачі новим політичним силам, а також «вміти дослухатися та сумніватися у своїй думці, але не у своїх принципах».