Позицію держави щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Закарпатської області представив експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіонрозвитку України Юрій Ганущак. Він окреслив основні вимоги, яких в обов’язковому порядку слід дотримуватися при добровільному об’єднанні громад в ОТГ, зокрема щодо мінімальної кількості жителів сільських ОТГ — не менш як 5 тисяч та площі — не менш як 100 кв. км.

Консультант Закарпатського регіонального відділення АМУ з правових питань Олег Лукша наголосив, що конструктивне і ділове за своєю суттю засідання у стінах Закарпатської ОДА є своєрідним проривом, який кардинально змінить мапу реформованих громад області. 

Крига скресла — і ще до затвердження обласною радою Перспективного плану на найближчій сесії ціла низка громад очікує від ОДА позитивного висновку на добровільне створення ОТГ. Це — Оноківська, Холмківська, Івановецька, Керецьківська, Великодоброньська, Нижньоселищанська сільські, Великоберезнянська селищна та Виноградівська міська ОТГ. Робоча група рекомендувала внести ці громади до Перспективного плану формування територій громад області.

Ужгород.