Як повідомило електронне видання чорногорської газети Vijesti, проект спричинив бурхливі дебати у вищому законодавчому органі.

Зокрема, він передбачав рівні права з традиційними сімейними парами «стосовно соціальних і дитячих прав». Але не дозволяв їм усиновлення дітей, піклування про них і тим більше їхнє виховання. Утримання дітей від можливих колишніх шлюбів дозволялося лише у випадку смерті біологічного батька чи матері й відсутності родичів, які могли б узяти їх на виховання. У проекті закону регламентувалися майнові відносини між партнерами й дозволялося успадковувати все рухоме й нерухоме майно.

Для ухвалення зазначеного закону була необхідна підтримка всіх депутатів Скупщини, їх зараз — 81. Але перед голосуванням представники опозиційних партій залишили залу засідань. Вони заявили, що в країні існує безліч інших проблем, які потребують законодавчого врегулювання. Спікер все-таки поставив питання про прийняття закону на голосування. За проголосували 38 депутатів, проти — чотири.

Чорногорські ЗМІ поки що не повідомляють, чи зробить уряд ще одну спробу з урегулювання партнерських стосунків в одностатевих шлюбах, чим і частково узаконить їх, чи в християнській країні такі подружжя залишаться поза законом.