На тлі припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (ДРСМД) між США та Росією міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас застеріг від нової гонки ядерних озброєнь. Він заявив, що в 2020 році ФРН скористається своїм головуванням у Раді Європейського Союзу для просування нових форм контролю над озброєннями, пише DW. За його словами, Берлін «шкодує, що Росія не виконала необхідного для порятунку ДРСМД».

Міністр також зазначив, що зараз у світі є майже 14 тисяч ядерних боєголовок, а інвестиції в нові системи озброєнь збільшилися. «Навіть таким ядерним державам, як Китай, доводиться нести відповідальність за контроль над озброєнням, вони мають більше ваги в світі, ніж під час «холодної війни».

Виклики, з якими ми зараз стикаємося, зростають із закінченням договору. Вони більше не обмежуються Європою», — заявив Маас.

Учора в НАТО заявили, що винятково Росія несе відповідальність за припинення договору із США про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на заяву Північноатлантичної ради. У свою чергу генсек Альянсу під час прес-конференції у Брюсселі наголосив, що всі союзники НАТО підтримали рішення Вашингтона офіційно вийти з договору через його невиконання Росією.

Напередодні президенти США і РФ Дональд Трамп та Володимир Путін провели телефонну розмову, після якої очільник Білого дому висловив надію, що країнам вдасться укласти нову угоду, яка прийде на зміну історичному договору.

Нагадаємо, вчора США офіційно вийшли з Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності. Американська сторона на початку цього року заявила, що РФ порушила умови договору і продовжує розробляти заборонене озброєння. Москва звинувачення спростувала, але також оголосила про вихід з ДРСМД.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш раніше наголошував, що разом із цією угодою світ втратить «безцінний запобіжник від ядерної війни».