Про це він сказав в інтерв’ю німецькому діловому виданню Handelsblatt.

«Ми завжди імпортуємо звідти, де отримуємо конкурентоспроможні ціни. Якщо «Газпром» може запропонувати нам щось, то ми би з радістю імпортували. Ми чекаємо, поки «Газпром» знову стане нормальною комерційною організацією. На жаль, цього не передбачити», — сказав він.

Водночас він розповів, що можливість закуповувати газ у західних партнерів принесла Україні значні фінансові вигоди. Це заощадило, за його словами, «мільярди доларів за останні роки». Щодо «Газпрому», то він через свою «неадекватну та політично мотивовану стратегію ціноутворення» програв український ринок європейській конкуренції.

Важливою частиною нашої стратегії, заявив Коболєв, є збільшення власного видобутку газу. Але це відбуватиметься в разі, якщо собівартість залишатиметься нижчою від ціни на імпортний газ. Також Коболєв вважає можливим повністю відмовитися від імпорту, передусім через те, що українці значно скоротять споживання.

На прохання видання Коболєв розповів, що нині роздрібні ціни в Україні коливаються разом зі спотовими цінами в ЄС. До травня 2019 року ціна для домашніх господарств була обмежена до 70% ринкової ціни. Тепер ринкова ціна впала значно нижче за цю верхню межу. З урахуванням усіх податків та транспортних витрат українське домогосподарство платить від 260 до 280 дол. за тисячу кубометрів газу, — зауважив голова «Нафтогазу».

До речі, як написав на своїй сторінці у Фейсбуці пан Коболєв, нині НАК «Нафтогаз України» має контракти на зберігання газу у своїх підземних сховищах із 31 іноземною компанією.

«Довіра міжнародних компаній — це те, що коштує дуже дорого та вимагає цілковитої прозорості, років наполегливої праці. Нині маємо контракти з 31 іноземною компанією на зберігання газу в українських ПСГ, вони закачали до наших сховищ та зберігають у режимі митного складу вже 1,4 млрд кубометрів газу — ця цифра значно перевищує наші попередні очікування», — написав Коболєв.

Фото: handelsblatt.com