Поправки, за які проголосували в парламенті представники всіх політичних партій, стосуються жорсткості покарання за правопорушення на дорогах.

Новий закон уже набрав чинності. Тепер водіїв, які сіли за кермо в нетверезому стані чи після вживання наркотичних засобів, каратимуть трьома роками ув’язнення. Навіть якщо вони не стали винуватцями ДТП. А якщо тверезий водій «підрізатиме» інших учасників руху, відніматиме в них перевагу, тобто створюватиме на дорогах ситуацію, яка становитиме загрозу чийомусь життю або пошкодження чужої власності, то його буде покарано двома роками позбавлення волі. 

Ще суворіше покарають винуватців ДТП, що спричинили загибель людини. На «джигіта», котрий не дотримувався швидкісного режиму, і навіть просто неуважного чи недосвідченого водія в цьому випадку чекає довічна ізоляція від суспільства. А якщо з вини такого водія хтось із учасників руху дістане тяжкі тілесні ушкодження, то винуватцеві загрожувати до 10 років ув’язнення.

Міністерство правосуддя і управління дорожньої поліції попередили: «Суворі санкції застосовуватимуться до всіх, без будь-яких компромісів». Дорожні патрулі також отримали вказівку — штрафувати за найменше порушення правил дорожнього руху всіх. Чи то громадян Греції, чи то закордонних гостей.

Чи суворо? Так. Чи справедливо за забране в когось життя на дорозі одержати пожиттєве перебування у в’язниці? Так! Законодавці цю суворість пояснюють цілковитою зневагою мажорами на крутих машинах встановленими правилами і чужими життями.

Кількість ДТП, що призвели до смерті, в країні різко зросла, і це не могло не хвилювати все суспільство.

До речі, у соціальних мережах греки дружно й масово вітали жорсткість покарання для злочинців «з великої дороги». Тепер будь-який власник потужної машини, сідаючи за кермо, тисячу раз замислиться: чи варто додавати газу, теревенити під час їзди по мобільному телефону, віднімати перевагу в тих, чиї автомобілі не такі потужні й маневрені. Пам’ятатимуть: позбавиш когось життя — сам проведеш решту свого у в’язниці.