«Дуже довго!» — заперечать ті, хто прочитає цей заголовок. Так, але ця морська подорож, яка присвячена 50-річчю відомого океанського походу Тура Геєрдала на папірусному човні «Ра-2», також відбуватиметься на судні зі схожого матеріалу — очерету.

Його в старовину використовували племена болівійських індіанців для будівництва легких і непотоплюваних човнів, на яких вони плавали до найближчих островів.

У Болгарії ще раз вирішили перевірити версію істориків про те, що від чорноморських берегів страродавньої Фракії до середземноморського острова Крит колись плавали саме на таких суденцях. Для створення вітрильного судна з очерету з Болівії були запрошено двох індіанців-«суднобудівників», які майже за три місяці буквально «сплели» його із цього доступного матеріалу.

У четвер у Бургасі відбулася урочиста церемонія спуска на воду вітрильника під назвою «Абора-4», під час якої, за традицією, пляшку шампанського не тільки розбили об борт, 
а й розпили після успішного виконання важливого замовлення Археологічним музеєм міста Варни. Як і передбачено в суднобудуванні, очеретяний човен спочатку проходитиме ходові випробування в Чорному морі. Після усунення всіх виявлених недоліків на нього завантажать прісну воду, продовольство й решту необхідного для тривалої морської подорожі. Вудки? Обов’язково, адже раніше риба була основним продуктом харчування для 
мореплавців.

До екіпажу судна включили добровольців — істориків, археологів, мореплавців і представників інших наукових та практичних галузей з дев’яти країн. І він став одразу ж міжнародним. Керувати «Аборою-4» будуть за допомогою вітрила й бокових стерен, якими слугуватимуть два весла. За попутного вітру очеретяний «лайнер», довжина якого майже 14 метрів, може рухатися із середньою швидкістю сім кілометрів на годину — з чого й підрахували, що від Бургаса до Кіпру можна дійти за три місяці.

Увесь цей час на судні вируватиме наукова праця, вестимуться спостереження за чистотою морів, життям їх мешканців, літніми й осінніми течіями, метеорологічними явищами. Початок науково-дослідної морської подорожі заплановано на неділю, 11 серпня.

Фото: chernomore.bg