Шрейм Алі Мухамад Алі, Усама Саада, Олександр Копиленко, Ваким Жорж Жан, Дмитро Калмиков (зліва направо) .

В Інституті законодавства Верховної Ради України, в рамках моніторингу нормативно-правової бази інвестиційної діяльності, що здійснюється створеним на базі інституту Міжнародним центром, відбулося засідання, присвячене розгляду економічного співробітництва України та Лівану.

В обговоренні питань порядку денного взяли участь співробітники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства закордонних справ України, представники бізнес-структур, громадських організацій та науковці Інституту законодавства Верховної Ради України.

Привітавши присутніх, директор Інституту законодавства академік НАН України Олександр Копиленко наголосив, що інтерес іноземних інвесторів до діяльності Центру як платформи для спілкування з представниками державної влади та бізнесу України свідчить про правильність обраного напряму.

Координатор в Україні партії «Лібанізм юніон юкрейн» Ваким Жорж Жан підкреслив, що Близький Схід, зо-крема Ліван, зацікавлений в прямому інвестуванні в Україну. Важливим питанням порядку денного є посилення захисту іноземного інвестування та можливість отримання державних гарантій. Доповідач висловився на підтримку продовження дискусії щодо запровадження в Україні подвійного громадянства як передумови збільшення інтересу іноземних інвесторів.

Заступник директора департаменту — начальник відділу залучення інвестицій Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Тетяна Лисиця охарактеризувала інвестиційне законодавство України, зокрема зміни щодо скасування обов’язкової реєстрації іноземних інвестицій, спрощення процедури видачі дозволів на застосування праці іноземців і посвідок на тимчасове проживання в Україні, закріплення гарантій та пільг для іноземних інвесторів. Саме Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, як профільна установа розвитку інвестиційної політики, зацікавлено в реальному захисті залучених іноземних інвестицій та створенні сприятливого інвестиційного клімату. Доповідачка звернула увагу учасників засідання, що при Міністерстві юстиції України діє міжвідомча робоча група з питань підготовки пропозицій із розв’язання системних проблем, налагодження ефективної співпраці та прямого діалогу з іноземними інвесторами.

Віце-президент Глобал Інфрастракшер Груп Усама Саада наголосив на власному інвестиційному досвіді. В Україні спостерігається тенденція до непрямого іноземного інвестування, до того ж найбільше непрямих інвестицій, які забезпечують високий рівень захисту та страхування інвестора, проходить через Німеччину та Велику Британію. Проте саме прямі інвестиції забезпечують найбільший прибуток і для інвестора, і для держави-отримувача.

Заступник голови з питань взаємодії із міжнародними організаціями і громадськими об’єднаннями Міжнародного центру моніторингу інвестиційного законодавства Дмитро Калмиков підтримав цю тезу та зазначив, що схожа тенденція спостерігається серед канадських інвесторів. На спільному засіданні Центру з Канадсько-українською торговою палатою та Посольством Канади в Україні було акцентовано увагу на транзитному потенціалі України в інвестиційній сфері.

Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Ігор Ніколайко наголосив на доцільності створення єдиного державного центру звернення інвесторів. Діяльність такої установи дасть змогу спростити оформлення необхідних документів та дозволів.

Керівник Громадської організації «Ліванська діаспора в Україні» Шрейм Алі Мухамад Алі підтримав дискусію та підкреслив, що боротьба з корупцією у сфері інвестицій має залишатися одним із пріоритетів.

Підбиваючи підсумки засідання, директор Інституту законодавства академік НАН України Олександр Копиленко відзначив, що предметний розгляд на засіданнях Центру проблем міждержавного співробітництва став конкретною формою співпраці між органами влади та вітчизняними і зарубіжними підприємцями, запорукою подальшого вдосконалення інвестиційного законодавства України.

Фото надано Інститутом законодавства Верховної Ради України.