Перевірка показала, що із шістнадцяти райцентрів зареєстровані електронні кабінети на порталі мають лише шість. «Однак наявність електронного кабінету зовсім не свідчить про його наповнення відповідною інформацією. Так, Млинівська та

Володимирецька селищні ради взагалі не оприлюднили в своїх кабінетах жодного набору даних, передбачених законодавством. Сарненська та Радивилівська міськради виклали по одному набору даних. Здолбунівська міськрада — 5, тоді як за розпорядженням тамтешнього міського голови їх там має бути 39», — розповідає голова ГО «Центр суспільних дій 
«СІВІТАС» Володимир Зиль.

Тільки Дубенська міська рада виконує вимоги законодавства в повному обсязі. Цей орган місцевого самоврядування не лише зареєстрував на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних власний кабінет, а й оприлюднив на ньому 347 наборів даних.

Окрім того, для більшої оперативності та якості оприлюднення Дубенською міською радою створено власний портал відкритих даних ckan.dubno-adm.rv.ua, з якого до державного порталу інформація переноситься автоматично.

В об’єднаних територіальних громадах ситуація ще гірша: з тридцяти однієї ОТГ зареєстровані електронні кабінети на порталі мають лише шість. А ось набори даних там оприлюднила лише Радивилівська міськрада.

«Необхідність оприлюднення є вимогою часу. І справа тут не лише в мінімізації корупційних ризиків. Ця інформація важлива в різних сферах суспільно-політичної діяльності. Наприклад, журналісти на основі відкритих даних показують тенденції в різних сферах життя, громадські організації та активісти роблять власні дослідження та аналітику, бізнес використовує їх у комерційних цілях. Від оприлюднення в електронній формі виграють навіть розпорядники даних, оскільки це зводить до мінімуму необхідність звернень до них для отримання публічної інформації в паперовій формі», — зазначає експерт ГО «Центр суспільних дій «СІВІТАС» В’ячеслав Долід (на знімку).

Рівне.

Фото надано автором.