Глава британської делегації в ПАРЄ Роджер Гейл закликав переглянути повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи у зв’язку з масовими затриманнями та побиттями демонстрантів у Москві минулої суботи.

«Лише кілька тижнів тому ПАРЄ проголосувала, щоб відновити права Федерації, і вже зрозуміло, що Росія не має наміру виконувати свої зобов’язання і підкорятися стандартам ПАРЄ. Я сподіваюся, що Комітет міністрів розгляне це питання у вересні, і нам потрібно буде повернутися до нього, коли ПАРЄ збереться на свою фінальну пленарну сесію на початку жовтня. Картини, які ми спостерігали (у Москві. — Ред.), є неприпустимими й нечуваними», — цитує Р. Гейла «Європейська правда». Він також зауважив, що Кремль «порушує Конвенцію про права людини, і реакція на мирні демонстрації чітко показує, чому переважна більшість членів делегації парламенту Великої Британії, з усіх партій, продовжила чинити опір відновленню прав російській делегації».

Із вимогою до Москви звільнити затриманих під час акції протесту звернулися й у Брюсселі. Речниця зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич у Твіттері заявила: «Право на свободу зібрань та вираження поглядів є основою демократії без будь-яких спроб замовчувати представників опозиції».

Розкритикували масові затримання протестувальників у Москві й в уряді Німеччини. У МЗС країни заявили, що розраховують на «швидке звільнення» всіх мирних демонстрантів. «Неодноразове втручання у гарантоване право на мирні зібрання та свободу слова порушує міжнародні зобов’язання Росії і рішуче заперечує право на вільні та чесні вибори», — наголосили в зовнішньополітичному відомстві ФРН. У міністерстві закликали РФ «долучити до участі у виборах усіх незалежних кандидатів, які виконали для цього всі вимоги», пише DW.

Зі схожою заявою виступилл й Міністерство закордонних справ Франції. Париж, згідно із заявою, підтверджує свою прихильність свободі вираження думок у всіх її проявах, включаючи мирні демонстрації та участь у вільних і прозорих виборах, і закликає Росію негайно звільнити затриманих в останні дні й виконати свої зобов’язання як члена ОБСЄ і Ради Європи. Французьке МЗС уточнило, що «ці теми є невід’ємною частиною» політичного діалогу з Москвою, інформує DW.

Нагадаємо, 3 серпня в Москві пройшла чергова акція з вимогою реєстрації незалежних кандидатів на виборах до Московської міської думи, в результаті затримано понад тисячу людей, серед них — понад 90 неповнолітніх. Проти мітингувальників застосовували силу — щонайменше 19 осіб побили в момент затримання. Пікети в російські столиці відбуваються уже кілька тижнів поспіль.