У так званому міністерстві юстиції Криму повторно відмовили в реєстрації парафії Української православної церкви. Про це повідомив архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент. Він зазначає: «Ситуація критична. Зателефонували з «міністерства юстиції Криму» і сказали, що в реєстрації українського православного приходу знову відмовлено. Судячи з того, що нині відбувається, вони зайняли позицію, що української Церкви на території Криму бути не повинно».

Священнослужитель каже, що поданий на реєстрацію статут аналогічний тому, який уже був зареєстрований у Криму після його окупації РФ.

«Статут, який ми подали, це статут однієї з релігійних організацій громади, яка була зареєстрована 2014 року. Ми просили, щоб нам надали такий само, який був зареєстрований. І ми подали точно такий. Єдина різниця, що зареєстрована релігійна громада має свій релігійний центр, а ми — як суспільство без релігійного центру і тільки як місцева релігійна організація», — продовжує архієпископ. Він додав, що продовжить домагатися реєстрації приходу.

Як повідомляв раніше «Голос України», окупанти через суди, підпорядковані Кремлю, намагаються виселити Кримську єпархію ПЦУ з орендованого приміщення. У липні, після рішення суду, було знищено та пограбовано майно Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги.

Тим часом науковці та краєзнавці, об’єднані в мережі Фейсбук у групу «Архітектура України», повідомляють про знищення УПЦ Московського патріархату сакральної пам’ятки XVII століття — Троїцького собору у Прилуцькому районі на Чернігівщині. Звертаючи уваги суспільства та влади на «жорсткий вандалізм, який має місце в Густинському монастирі», де діє приход УПЦ МП, вони зазначають: «Троїцький собор, найвидатнішу пам’ятку XVII століття плюндрують у найбрутальніший спосіб. Якщо так піде, на черзі Велика Лаврська дзвіниця». Протоієрей Андрій Власенко на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «Учора заїхали в Густинський монастир. Ще здаля трохи здивували ядучо-золоті бані Троїцького собору. Вже на території монастиря здивували не тільки обзолочені бані, а й потовстілі верхи під ними. А далі вже просто шок! Стіни собору 1672 року, пам’ятки національного значення, обшивають пінопластом (на знімку). При цьому знищується цегляний декор, що притаманний Чернігівщині!!!!!!!!! Весь собор обшивається пінопластом!!! Навіщо?! У монастиря багато грошей? Адже такі роботи — недешеве задоволення. То нехай допоможуть сиротам, хворим, біженцям. Навіщо нищити те, що збереглося за майже 350-річну історію існування собору?». Священнослужитель розмістив дві світлини собору — 2007 року і 23 липня 2019-го. На них видно, що з собору збили ліпнину, щоб зручніше було обшити церкву пінопластом «для утеплення». Монахи замінили і покрівлю пам’ятки — вона втрачає автентику і свою історичну цінність.

Олександр Бондар, науковий співробітник Чернігівського історичного музею В. Тарновського пише, що насельники монастиря зневагу до українського історичної спадщини продемонстрували ще в 2007 році, «коли вони знесли 40 метрів оборонного валу для будівництва монахосараїв».

Інший учасник групи Артем Хазанов подію коментує так: «У Ніжинському чоловічому (монастирі) також позбивали. Хіба новина?».

Мистецтвознавець Іван Святій на сторінці групи зазначає: «Тут повинна працювати прокуратура, бо знищується вигляд пам’ятки архітектури державного значення. Як можна так знівечити визначну святиню?.. Вони собі дозволяють втручатися в архітектоніку храму. Де декорація на стінах храму, яка там була? Збереглася тільки на барабанах бань! Коли вони клали утеплення на стіни, вони всю декорацію знищили... Що нового вони натворять?».

Науковці ініціюють написання скарги в Департамент охорони культурної спадщини від місцевої громади. Вони також просять речників Російської церкви в Україні пояснити, «чому саме в УПЦ МП нищення українських пам’яток має системний характер».

Як повідомляє РІСУ, нещодавно в селі Ужок на Закарпатті парафія РПЦ в Україні спотворила первісний вигляд дерев’яної церкви із списку ЮНЕСКО.

Фото із відкритих джерел.