Під час зустрічі в Сєвєродонецьку з військовим аташе Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні Урсом Сульсером голова Луганської обласної державної адміністрації Віталій Комарницький обговорив загальну безпекову ситуацію в Луганській області (на знімку).

«Швейцарія дуже пильно стежить за політичною ситуацією, зокрема, за Мінським процесом та економічною ситуацією в Україні», — зауважив Урс Сульсер. За його оцінкою, ситуація між Росією та Україною є феноменальною, оскільки це не просто воєнний конфлікт, а гібридний. Тому дуже важливо, вважає військовий аташе, щоб населення Луганщини критично ставилося до інформації, яку отримує, а також джерел, з яких вона надходить.

«У Швейцарії є чотири офіційні мови: німецька, французька, італійська, ретороманська, тому ми теж уважно спостерігаємо, як третя держава використовує культурно-мовне питання, інструменталізуючи його, як п’ята колона. Це дуже складне завдання для керівництва, для вас, для військових, оскільки у вас є демократія і ви маєте гарантувати права людини. Але, з другого боку, не потрібно бути наївними. Концепт «рускій мір» — це частина стратегії, яка використовується проти вас», — зазначив Урс Сульсер.

Очільник області з цим погодився і озвучив найгостріші проблеми Луганщини, пов’язані з війною. Зокрема, значною мірою постраждала економіка області, оскільки переважна частина промислового потенціалу залишилася на тимчасово окупованій території.

Розвиток аграрної галузі, що становить основу економіки підконтрольної українській владі території області, також має низку перепон, серед яких — відсутність залізничного сполучення у сільськогосподарських районах та зруйнована мережа автомобільних доріг. У подоланні цих проблем Луганщина розраховує на власні сили, але не відмовляється і від підтримки міжнародних партнерів.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.