А поки що майбутні парламентарії приміряють місця очільників профільних комітетів

Резонанс із приводу навчання майбутніх депутатів від партії «Слуга народу» не вщухає. Хоч курс інтенсиву, який для них проводили в Трускавці фахівці Київської школи економіки, уже й завершився. 

Так, представник іншої політичної сили (поки що єдиної, якій «Слуги народу» публічно пропонували долучатися до парламентської коаліції в дев’ятому скликанні), лідер «Голосу» Святослав Вакарчук, на сторінці в Фейсбуці опублікував таке повідомлення: «Як член ради директорів Київської школи економіки, дякую команді школи, всім залученим професорам, викладачам і особисто почесному президенту Тимофію Милованову за якісно проведений «курс молодого бійця» для майбутніх депутатів у Трускавці. Так тримати!» А на сторінці «Слуги народу» поінформували про те, що нині ведеться робота зі створення партійного офісу навчання для системної роботи депутатів. «Він діятиме на постійній основі в форматі вебінарів, тематичних семінарів та групових занять, які проводитимуть не рідше, аніж раз на три місяці, — йдеться у дописі. — Освітні програми будуть доступними не тільки для народних депутатів, а й для регіональних представників, майбутніх кандидатів на місцеві вибори». Докладніше про план роботи офісу навчання і розвитку обіцяють розповісти під час партійного форуму. Дата проведення його поки що не відома, вказано лише, що йдеться про вересень-жовтень.

До офіційного оголошення результатів позачергових виборів політичні партії не дуже охоче коментують свої подальші кроки. Але ЗМІ поспішають робити прогнози, спираючись на власні джерела інформації. Так, на сайті «Нового времени» оприлюднили дані про те, що лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков може стати Головою Верховної Ради. Та й сам політик цього під час спілкування з журналістами не заперечував. Його першим заступником нібито буде Руслан Стефанчук, а фракцію в парламенті очолить Давид Арахамія.

Опубліковано і перелік заступників голови фракції, який налічує аж 15 осіб. Перша п’ятірка — Галина Янченко, Дмитро Соломчук, Юрій Місягін, Павло Халімон, Євгенія Кравчук.

«Новое время» подає також перелік майбутніх депутатів від «Слуги народу», які можуть очолити парламентські комітети. Цікавим є і сам перелік комітетів. Їх начебто має стати рівно два десятки замість нинішніх 27. Новими стануть комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики; цифровізації та ІТ; інфраструктури. Натомість відсутні в переліку Комітет з питань інформатизації та зв’язку, Комітет з питань культури та духовності, Комітет з питань податкової та митної політики (є в УП), Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; Комітет з питань промислової політики та підприємництва; Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики; Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму;

Комітет у справах ветеранів та осіб з інвалідністю; Комітет з питань транспорту; Комітет з питань фінансової політики й банківської діяльності.

Не відомо, чи функції цих комітетів об’єднають з іншими, чи поки що просто немає кандидатів для того, щоб їх очолити. Є лише заява про намір об’єднати в один два комітети, які опікуються податковою і митною політикою та фінансовою політикою і банківською діяльністю. На чолі такого комітету може стати юрист за освітою Данило Гетманцев. Донедавна він керував авторитетною юридичною компанією «Юрімекс». Свій докторський ступінь здобув завдяки двом науковим роботам на теми «Банківська таємниця: особливості її нормативно правового врегулювання в Україні та в законодавстві закордонних країн», а також «Фінансово-правове зобов’язання, проблеми генезису, детермінації та сутність». У парламент зайшов під 20-м номером у списку партії.

Ще один юрист за освітою, № 14 у списку, Дмитро Наталуха, може очолити комітет з питань економічної політики. Майбутній депутат працював у сферах банківського, фінансового права та залучення інвестицій. Але увагу преси найбільше привертає той факт, що він є чоловіком представниці «Батьківщини» Альони Шкрум.

Комітетом з питань бюджету керуватиме підприємець Юрій Арістов. Він є власником або співвласником низки підприємств, які займаються торгівлею, виробництвом страв, ресторанною діяльністю тощо. У списку «Слуги народу» посідає 42-ге місце.

Генеральний директор «1+1 Media» Олександр Ткаченко (№ 9) може стати на чолі гуманітарного та інформаційного комітету. Хоча були заяви і з приводу можливого призначення цього кандидата на посаду голови Київської міської державної адміністрації, а той у коментарях не відкидав такої можливості.

Освітою і наукою в парламенті опікуватиметься Сергій Бабак, який зайде в парламент під № 11 в списку партії. Нині він є директором освітніх програм Українського інституту майбутнього. Під час президентської кампанії Володимира Зеленського саме він підрахував, що зарплата вчителів у нашій країні може сягати чотирьох тисяч доларів.

Комітетом з цифровізації може керувати Михайло Крячко (№ 61). Він вивчав соціологію у Класичному приватному університеті в Запоріжжі та державне управління в Національній академії при Президентові в Дніпрі й позиціонує себе як «діджитал-спеціаліст».

Номер 3 у списку — Ірина Венедиктова — має очолити комітет з правової політики та правосуддя. Професор, доктор юридичних наук — нині вона завідує кафедрою цивільно-правових дисциплін юридичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. 

Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин, очікується, керуватиме ще один юрист — Микола Сольський (№ 125). Агробізнесом він займається з 2007 року. Є співвласником «Українського аграрного холдингу», який спеціалізується на рослинництві, молочному тваринництві, зберіганні сільгоспкультур тощо.

Восьмий номер у списку партії Анастасія Красносільська може повести за собою членів комітету з питань запобігання та протидії корупції. Майбутній парламентарій має дві вищі освіти — Київський університет імені Т. Г. Шевченка за спеціальністю «Політологія» та КНЕУ за фахом «Правознавство».

Кандидат юридичних наук Денис Монастирський (№ 19) може стати на чолі комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

А Андрій Герус, який зайде в парламент за   № 17, керуватиме комітетом з питань паливно-енергетичного комплексу. Він навчався у Львівському національному університеті імені Франка на економічному факультеті, а також здобував освіту в Лондоні за фахом «Економічна кібернетика».

Комітет з питань інфраструктури може очолити Владислав Криклій (№ 12), який протягом останніх трьох років керував Головним сервісним центром МВС.

Андрій Клочко (№ 83) має керувати комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Працював кризис-менеджером у Київському національному університеті будівництва та архітектури, а закінчував факультет електроніки Київського політехнічного інституту.

За № 39 серед «Слуг народу» зайде в Верховну Раду Олександр Завітневич, директор ТОВ «Смілянський ливарний завод». Очікується, цей випускник Київського військового інституту управління та зв’язку має керувати комітетом з питань національної безпеки та оборони.

Як уже зазначалося, засновник мережі приватних клінік «Борис» Михайло Радуцький (№ 18) може взяти на себе комітет з питань охорони здоров’я. Він здобув освіту фельдшера в Київському медичному училищі, а також навчався в столичному університеті фізичної культури та спорту на спеціальності «Професійний та олімпійський спорт».

Питання екології має курирувати Олег Бондаренко (№ 60). Він є директором ТОВ «Інвестплюс», яке займається купівлею та продажем нерухомого майна.

Комітетом з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради опікуватиметься кандидат юридичних наук Сергій Кальченко, який зайде в парламент за партійним № 24. Він є фахівцем в галузі права Європейського Союзу, виборчого законодавства та прав людини.

Мажоритарник Богдан Яременко може стати головою комітету з питань закордонних справ. За його плечима понад два десятки років досвіду роботи в дипломатичній службі.

Європейською інтеграцією опікуватиметься Марія Мезенцева, яка з 2015 року в Харкові була депутатом міської ради від «Самопомочі» і зайшла в парламент внаслідок перемоги на мажоритарному окрузі.

А головою комітету з питань соціальної політики, найімовірніше, стане очільниця ГО «Інститут Громадянських свобод» Галина Третьякова (№ 54).

Звісно, доки Верховна Рада дев’ятого скликання ще не почала працювати, говорити про ті чи інші посади в новому парламенті зарано. Однак у партії «Слуга народу» тиждень навчань, схоже, провели дійсно плідно. Оскільки такий «розклад» очільників імовірних парламентських комітетів намітився саме під час тренінгів.