На це свято приїхали лемки не лише з різних куточків України, а й з-за кордону. Зокрема, у святкуванні, що тривало з 2 по 4 серпня, взяли участь делегації з Польщі, Сербії, Хорватії, Словаччини, Канади та США. Особливістю ювілейного фестивалю стало те, що Міністерство культури України своїм наказом присвоїло йому статус міжнародного.

«У різнобарвному суцвітті української культури лемки займають особливе місце, — наголосив під час відкриття фестивалю голова Тернопільської облради Віктор Овчарук (на знімку біля мікрофона). — Цього року виповнюється 75 років від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини. Сотні тисяч українців було депортовано в примусовому, позасудовому порядку. Депортація супроводжувалася терором, репресіями, конфіскацією майна, встановленням режиму спецпоселень для депортованих, обмеженням їхніх політичних, соціальних, економічних і культурних прав. Усе це було здійснено комуністичними режимами Польщі та СРСР. Така трагічна доля випала й лемкам — унікальній етнічній гілці української нації. Та, незважаючи на переслідування, заборони та утиски, лемки зуміли зберегти свою самобутню культуру та традиції. І що найголовніше, передали своїм дітям, онукам і правнукам непохитну любов до рідного краю — Лемківщини».

«Дзвони Лемківщини» — не лише пошанування історії та звичаїв. Це й туристична промоція Тернопільщини як регіону, де найбільш етнічно сформовано саме лемківське середовище. Програма фестивалю була традиційно насичена й цікава. У перший день відкрили молодіжну «Ватрочку» й запалили головну «Ватру» фестивалю. 3 серпня урочистою ходою учасники пройшли центральною вулицею міста Монастириська. Дорогою зупинялися, щоб покласти квіти до підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченку, де звучали «Думи мої...» різними мовами, зокрема й на лемківській говірці. Поклали квіти і до Пам’ятного знаку депортації. Завершилася урочиста хода молебнем.

«Щиро дякую всім, хто роками долучається до організації фестивалю «Дзвони Лемківщини», зокрема й Тернопільській ОДА, яка впродовж 2018—2019 років зробила все, щоб влаштувати фестиваль уже міжнародного рівня. Також держава виділила 17 га землі на будівництво скансену в «Лемківському селі» та ще 6 га — на облаштування автостоянки», — зазначив голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

Загалом упродовж трьох днів фестивалю гості мали змогу подивитися виступи художніх аматорських колективів і виконавців, долучитися до спортивних змагань і численних майстер-класів: як правильно зав’язати лемківську хустку, змолотити зерно, замісити хліб, розмалювати писанки, посікти капусту або зайнятися лозоплетінням. На святковій локації працювали тематичні виставки, демонстрували фільми на лемківську тематику.

Фото надано прес-службою облради.