Вінничан щиро зустріли в місті-побратимі Кельце Свентокшиського воєводства (на знімку). «Ви для нас не гості, а брати і сестри», — говорили поляки, вітаючи потиском рук і обіймами кожного, хто виходив з автобуса.

Представник муніципалітету Маріуш Госек під час зустрічі з делегацією наголосив, що поляки пишаються українцями, які вже шостий рік боронять рідну землю. Сумують через те, що на війні гинуть кращі сини і дочки Української держави.

— У ваших очах сум за загиблими, але ви при-
їхали в регіон надзвичайно доброзичливих людей, — наголосив Маріуш Госек. — Сподіваємося, допоможемо вам бодай трохи зменшити біль і побачити усмішки на ваших обличчях.

За інформацією організаторів поїздки, представників департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обл-
держадміністрації, програмою перебування дітей передбачено низку екскурсій історичними й туристичними місцями Кельце та Свєнтокшиського воєводства. Зокрема, вони побувають у палаці краківських єпископів, де розташовано Національний музей, ознайомляться з виставкою в Енергетичному центрі науки, де візьмуть участь у майстер-класі, оглянуть пам’ятку архітектури костел святого Марчіна, піднімуться на гору Свєнти Кшиж, здійснять екскурсію річковим трамваєм по Віслі у місті Сандомир. 

Цікавим стане спілкування з польськими однолітками, які супроводжуватимуть українців у прогулянках по Кельце.

Усі витрати на перебування вінничан у Польщі взяла на себе міська влада Кельце, проїзд на автобусі оплатила Вінницька обл-
держадміністрація.

П’ятий рік поспіль муніципалітет Кельце — місто-побратим Вінниці приймає на відпочинок таку категорію дітей з Вінниччини. Групи синів і дочок учасників бойових дій побувають на відпочинку також у Ліберецькому краї Чехії та Ясському повіті Румунії.

Домовленості про це досягнуто Вінницькою облдержадміністрацією у рамках угод про співробітництво області з названими регіонами.

Фото з сайту Вінницької облради.