Рік культури Україна—Австрія 2019 та спільні з Львівщиною проекти — ключові теми зустрічі голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського та директора Австрійського культурного форуму в Києві Ульфа Хаусбрандта.

Очільник області привітав іноземних гостей на Львівщині та наголосив на позитивній динаміці культурної співпраці й кооперації між Україною, зокрема Львівською областю, та Австрією. Про це повідомили в прес-службі Львівської ОДА.

«Австрія назавжди посіла особливе місце в моєму серці. Та позитивна динаміка культурної співпраці й кооперації, яка сьогодні є між нашими країнами, має тривати», — зазначив Маркіян Мальський, який, нагадаємо, до призначення на посаду голови Львівської ОДА був почесним консулом Республіки Австрії у Львові.

Також Маркіян Мальський привітав Ульфа Хаусбрандта із 25-ю річницею заснування Австрійського культурного форуму в Києві як подією, котра сприяє розвитку українсько-австрійських культурних зв’язків. Окрім цього, очільник області наголосив на важливості реалізації ініціативи Року культури Україна—Австрія 2019, що є майданчиком для взаємної промоції потенціалу обох країн. Він окремо відзначив, що Львівщина готова усіляко сприяти та підтримувати проекти в рамках цієї ініціативи.

Окремою темою розмови стали зв’язки між Львівщиною та регіонами Австрії. Відтак, як розповів директор Австрійського культурного форуму в Києві Ульф Хаусбрандт, одним із можливих кроків культурної співпраці є розвиток культурних зв’язків між областю і Зальцбурзьким краєм. 

«У травні відбулися Дні Австрії у Дрогобичі, які були присвячені презентації Зальцбурзького краю. Саме в цей час у нас виникла ідея розвивати міжрегіональну кооперацію між Львівською областю і цим регіоном», — зазначив Ульф Хаусбрандт.

Також під час зустрічі сторони обговорили питання активізації кооперації області з регіоном Штирія, який ще раніше встановив партнерські зв’язки із Львівською областю.

Додамо, що в рамках відзначення Року культури Україна—Австрія 2019 на Львівщині відбувається низка заходів. Серед них — концерт пам’яті Йозефа Рота, який вперше в історії України та Австрії було проведено на галицькій батьківщині письменника, біля руїни бродівської синагоги. Окрім цього, 1—30 вересня у Львові заплановано мистецьку резиденцію, де митці з Австрії та України обмінюватимуться досвідом у сакральному мистецтві, та майстер-клас австрійсько-чеського композитора Шимона Восечека 10—19 жовтня.