Будь-який уряд чогось вартий, якщо піклується про здоров’я громадян своєї країни, забезпечує їм гарне медичне обслуговування і робить усе, щоб зростала тривалість життя населення.

Цукор оподаткують

Наприклад, у Румунії, де уряд поставив перед собою мету досягти середньої тривалості життя у 74 роки, вже кілька років діють податкові пільги для виробників біо-продуктів. У роздрібному продажі ПДВ на них знижено до 9% (основна податкова ставка на решту продуктів і товарів становить 19%), що стимулює людей купувати харчі, які не сприяють ожирінню, розвитку діабету й серцево-судинних захворювань.

Уряд уже оголосив, що за прикладом Франції планує підвищити непрямі податки на продаж безалкогольних напоїв з високим вмістом цукру. Міністерство фінансів, у надрах якого розглядають усі «за» і «проти» цього заходу, у своїй заяві за-
значило: «Ожиріння підростаючого покоління ляже величезним тягарем на всю систему охорони здоров’я країни». Ось чому підлітків слід відучувати від «солодкої водички». «Головна мета цього податку — знизити споживання напоїв із надлишковим вмістом цукру. І, звісно, збільшити податкові надходження до бюджету, які цілеспрямовано підуть на поліпшення охорони здоров’я та освіту», — підкреслюється в роз’яснювальному зверненні міністерства фінансів. Фахівці вже підрахували: до кінця року надходження до скарбниці від запровадження нового податку мають становити 66 мільйонів євро.

Як завжди, у цього кроку з оздоровлення нації знайшлися і запеклі супротивники, які на перше місце ставлять отримання прибутку. Асоціація виробників лимонадів, «пепсі-кол», холодного чаю та інших безалкогольних напоїв попередила, що уряд завдасть непоправного удару по всій галузі, яка заробляє на воді. Останнім аргументом стало нагадування, що всі заводи з виробництва напоїв відкрили понад 60 000 робочих місць і багатьом з них доведеться скорочувати не тільки виробництво, а й  персонал.

За даними економістів, весь ринок безалкогольних напоїв у Румунії оцінюється у межах 1,2 мільярда євро.

Не забувайте — поруч діти!

А в Греції рішуче зайнялися захистом населення і, особливо дітей, від шкідливих наслідків від так званого пасивного куріння. З початку серпня всім водіям таксі, автобусів, вантажівок та інших засобів перевезення заборонили курити на робочому місці. На порушників чекає штраф у розмірі 1500 євро. Але й це не все. Їх позбавлятимуть водійських прав просто на місці порушення строком на один місяць. А якщо в салоні автобуса чи таксі буде ще перебувати дитина віком до 12 років, то розмір штрафу збільшиться до 3000 євро.

Поправки, внесені грецькими законодавцями до правил дорожнього руху, забороняють куріння водіям і у власних автомобілях, якщо в них перебувають діти. Штраф такий само, як і для професійних водіїв — 1500 євро. Та позбавлення прав на місяць. А якщо в присутності дитини водій дозволить закурити іншому пасажирові, то саме його буде покарано тим самим штрафом.

Влада Греції цим дала ясно зрозуміти водіям і батькам — здоров’я дітей для всіх має бути дуже важливим. І злочинно  труїти їх димом у закритих місцях, у тому числі й у салонах автомобілів.

До речі, ці заборони стосуються не тільки громадян Греції, а й численних гостей країни, які приїжджають сюди на відпочинок чи екскурсію. Тому всім українцям, які вирушать ще цього літа чи восени до Греції, рекомендуємо після перетину її кордонів сховати сигарети подалі від спокуси або й узагалі викинути. Щоб не наразитися на більші неприємності. Дорожня поліція особливо суворо ставиться до водіїв машин з номерами іноземної реєстрації. Якщо свої ще можуть натиснути «на жалість», то чужим поблажливості годі й чекати, а тим більше посилатися на незнання місцевих законів. Це правоохоронців дратує ще більше.