Водночас про п’ять відсотків можна сказати, що їхня вага недостатня. На це вказують результати дослідження, проведеного групою вчених Університету Палацького в місті Оломоуц і представленого спільно з міністерством охорони здоров’я країни. В дослідженні взяло участь майже 13 тисяч учнів із 230 шкіл.

«Ця робота засвідчила, що більш як п’ята частина дітей віком від 11 до 15 років мають надлишкову вагу або страждають на ожиріння, — сказав міністр охорони здоров’я Адам Войтех, повідомляє чеський телеканал  CT24. — На жаль, якщо ми подивимося на ситуацію в світі, щороку кількість дітей з надмірною вагою зростає».

Згідно з даними дослідження, проблеми з більшою вагою частіше мають хлопчики. Якщо порівнювати з даними п’ятирічної давнини, то нині 17% п’ятнадцятирічних хлопців мають зайву вагу (на противагу 16% п’ять років тому) і 8,1 % — ожиріння (відповідно 5%). Натомість дівчат з надлишковою вагою нині майже 10% (7% — у 2014-му) і 3,3% — з ожирінням (відповідно — 3,6%).

Також вчені з’ясували, що велика частина підлітків не усвідомлюють, що мають зайві кілограми. Так вважає 29% дівчат з надмірною вагою. Водночас майже 20% дівчат-підлітків з нормальною вагою завили, що вони товсті.

Проте є і добрі тенденції. Порівняно з 2014 роком нині підлітки їдять більше фруктів та овочів, помітили науковці. Майже 27% дітей з’їдає в день хоча б один фрукт. Також повідомили, що сучасні чеські підлітки споживають приблизно на третину менше солодощів, ніж у 2010-му.