Питання Мінських домовленостей, війна на Донбасі та захист прав кримських татар в анексованому Криму — одні з ключових тем перемовин Президента України Володимира Зеленського з Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом в Анкарі (на знімку), де 7—8 серпня глава нашої держави перебував з візитом.

Український лідер під час прес-конференції за результатами зустрічі висловив переконання, що обов’язково буде знайдено механізм, який змусить Москву відповідати за її дії. Одним із партнерів, який може сприяти досягненню цієї мети, В. Зеленський назвав Туреччину. «Ми разом обов’язково знайдемо шлях, який змусить Росію поважати міжнародне право, поверне мир і стабільність у регіон, захистить права та свободи кримських татар і звільнить політичних в’язнів Кремля», — цитує Президента України його прес-служба.

У свою чергу Реджеп Таїп Ердоган вкотре наголосив на підтримці територіальної цілісності нашої країни та невизнанні анексії Криму. Він відзначив, що захист прав, інтересів і збереження національної ідентичності кримських татар, перебування їх на батьківщині на півострові залишатиметься пріоритетом для його країни. Також турецький лідер висловив співчуття у зв’язку із загибеллю чотирьох українських військових — попри так званий режим припинення вогню.

Володимир Зеленський у цьому контексті зауважив, що Україна разом із міжнародними партнерами продовжує робити все можливе й неможливе для повернення миру на Донбас дипломатичним шляхом, а події останніх днів показали, хто насправді прагне закінчення війни. Президент, інформує його прес-служба, вкотре наголосив, що Україна високо цінує відносини зі своїм стратегічним партнером — Турецькою Республікою та вдячна їй і Президенту Ердогану за незмінну позицію з підтримки суверенітету й територіальної цілісності нашої країни.

Окрім того, під час перемовин лідери сфокусували увагу на розвитку торговельно-економічної співпраці та висловили прагнення щодо якнайшвидшого завершення перемовин стосовно Угоди про зону вільної торгівлі. Обговорення питань збільшення товарообігу продовжать на восьмій Стратегічній раді високого рівня, яка відбудеться цього року.

Під час зустрічі ішлося про розвиток туризму та інвестиції. Володимир Зеленський запросив представників Туреччини відвідати форум щодо відновлення Донбасу, який відбудеться восени в Маріуполі, та інвестувати в інфраструктурні проекти в Україні. Глава нашої держави також зауважив, що Україна покращуватиме бізнес-клімат і гарантуватиме турецьким інвесторам та підприємцям захист.

За словами Володимира Зеленського, було обговорено й співпрацю у будівництві доріг, аеропортів, морських портів, у оборонній, енергетичній і туристичній сферах. Він переконаний, що в наступні роки наша держава демонструватиме зростання економіки. «Для цього ми вже цієї осені проведемо низку необхідних реформ, що дасть змогу зробити Україну магнітом для іноземних інвесторів. Ми вже розпочали активну роботу в цьому напрямку, і я з радістю запрошую турецький бізнес до нас. Я особисто виступаю гарантом вашої комфортної роботи в Україні. Давайте зростати разом», — наголосив Президент.

В Анкарі В. Зеленський зустрівся і з представниками української та кримськотатарської громад Турецької Республіки.

У програмі візиту також перемовини із Вселенським Патріархом Варфоломієм І.

Фото прес-служби Президента України.