Після нещодавньої заяви президента Сербії Александра Вучича про те, що країна випереджає багато балканських держав, у тому числі й ті, що вже входять до ЄС, за рівнем життя і доходами населення, деякі болгарські ЗМІ вирішили детальніше вивчити — чи так це насправді.

Видання «Фокус» повідомило, що найвища середньомісячна зарплата у громадян не Сербії (близько 430 євро), а Словенії, де вона становить 1 113 євро.

Офіційні дані видання спростували й твердження Вучича про те, що його співвітчизники одержують зарплату, більшу, ніж у Болгарії і Хорватії. З’ясувалося, що й це не так, а президент просто помиляється чи намагається видати бажане за дійсне. Як свідчать дані Євростату, розмір середньомісячної зарплати в Хорватії сягнув 886 євро, а в Болгарії — 610 євро. І навіть за ними за цим показником зовсім не Сербія. Далі йдуть Румунія — 570 євро, Чорногорія — 516 євро, Боснія і Герцеговина — 472 євро. А Сербія може похвалитися лише тим, що випереджає Косово, де середня зарплата становить 422 євро, і Північну Македонію, у громадян якої найнижчий на Балканах середньомісячний дохід — 413 євро, але в цій країні ціни на основні продукти харчування, одяг, взуття і побутові товари дещо нижчі, чим у Сербії.