Доки новообрані народні депутати готуються взятися до виконання своїх обов’язків, суспільство ставить перед ними дедалі більше завдань. Питання встановлення миру, зниження тарифів, подолання корупції частіше з’являються у ЗМІ в контексті обіцянок, які давали кандидати під час передвиборної кампанії.

А тим часом віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко звернув увагу на те, що цього року необхідно завершити розробку перспективних планів об’єднання громад. Мовляв, реформа децентралізації, яку здійснює уряд, оцінюється як найважливіша і найуспішніша серед усіх запроваджених після Євромайдану. А її ключова мета — життя людей в самодостатніх і спроможних громадах. У 2014 році їх в країні налічувалося аж 10998 — сільських, селищних, дрібних міських... Нині майже 40 відсотків громад уже об’єдналися в 924. Загальний перспективний план об’єднання сформовано на 85 відсотків, тобто завершити цю роботу до кінця року цілком реально, вважає віце-прем’єр. За найоптимістичнішими прогнозами, внаслідок об’єднання утвориться майже 1400 ОТГ. Однак варто пам’ятати і про формування системи менеджменту, яка давала б можливість розвиватися. Люди мають розуміти, що в них є ресурс, податкова база, і вони можуть планувати на три чи п’ять років наперед, стверджує Г. Зубко.

Однак майбутні парламентарії поки що про децентралізацію говорять мало. Здебільшого йдеться про те, як законотворці поділяться в комітетах, та хто ввійде до президії Верховної Ради. Обговорюють також кандидатури на посади міністрів. Так, лідер «Слуги народу» Дмитро Разумков в інтерв’ю BBC News Україна заявив, що прізвище людини, яка претендує на посаду міністра оборони, поки що не озвучують з огляду на безпеку. Мовляв, додатковий захист необхідний в країні, де йде війна.

Прокоментував він і деякі кадрові питання. Наприклад, чітко і ясно дав зрозуміти, що не голосуватиме за кандидатури Петра Порошенка та Віктора Медведчука на посаду заступника глави парламенту. Також наголосив на тому, що жодних пропозицій від Офісу Президента для Андрія Портнова з приводу можливості обійняти якусь посаду в виконавчій владі точно не надходило. На підставі цього Д. Разумков відмовився коментувати варіант такого призначення в перспективі.

Керівник «Слуги народу» також поінформував, що переговорів про створення коаліції його партія ні з ким не веде. Але на підтримку однодумців у парламенті все-таки сподіваються. «У нас справді найбільша фракція за історію нашої держави — 254 депутати. Тому ми можемо самостійно створити більшість. Але ми не закриті для діалогу з тими політичними силами, які розділяють базові цінності й дотримуються червоних ліній, з якими партія «Слуга народу» йшла на вибори та які озвучені Президентом Зеленським. Тут не завжди треба бути в коаліції чи поза нею — треба слідувати зобов’язанням, які партії брали під час виборів», — зазначив Д. Разумков. Багато питань, які вноситиме ця політична сила на розгляд, під час виборів декларували й інші партії. Якщо це були не пусті декларації, то депутати мають голосувати за такі питання, переконаний очільник «Слуги народу». Саме за рахунок таких голосів його колеги й розраховують проводити зміни до Конституції.

Д. Разумков укотре підкреслив, що його колеги хотіли б розпочати роботу нового парламенту якомога скоріше, і що 24 серпня для цього підходить якнайкраще. Однак на офіційний підрахунок голосів довелося чекати дуже довго, і організаційні моменти, найпевніше, все ж затягнуться, тому нині можна говорити про 27 або 29 серпня, а можливо, навіть і про початок вересня, каже він. Порядок денний формуватиметься робочою групою, але позиції вже озвучено, стверджує Д. Разумков. За його словами, передусім йдеться про зміни Регламенту та скасування прописаної в Конституції депутатської недоторканності. Однак стверджувати, що це станеться у перший чи п’ятий день роботи нових народних депутатів — поки що важко. Серед першочергових завдань для парламентаріїв Д. Разумков також назвав запровадження відповідальності за кнопкодавство та невиконання своїх службових обов’язків і «великий блок економічних законів».

Натомість Президент Володимир Зеленський під час бізнес-форуму в Туреччині заявив про те, що вже наступного року нова влада має намір відкрити ринок землі в Україні. А земельну реформу готові провести до кінця 2019-го. Відповідь з боку «Опозиційної платформи — За життя» не забарилася. На офіційному сайті партії оприлюднено заяву з приводу того, що «відкривати ринок землі в нинішніх умовах, коли економіка знаходиться на дні, а люди доведені до зубожіння — це злочин». Мовляв, питання варто вирішувати тільки на загальнонаціональному референдумі, бо «жодна влада не має права самостійно приймати такі рішення». Окрім того, в тексті заяви зазначається: команда Президента так і не представила чіткого плану розвитку економіки й відродження вітчизняної промисловості. Мовляв, лунають тільки заяви про необхідність продати те, що вдалося зберегти у власності народу. А те, що заяву зроблено за кордоном, на думку представників «Опозиційної платформи — За життя», вказує, де ж саме нова влада розраховує знайти покупців для наших природних багатств. Прокоментували опозиціонери і заяву про легалізацію казино. Кажуть, що це не ті кроки, які варто робити для підвищення добробуту громадян. «Розпродаж землі під акомпанемент гральних розваг у дорогих готелях — явно не цього хотіли українці, коли відправляли на звалище історії попередній режим», — йдеться у заяві. Нині не той час, коли в країні «варто ставити різного роду сумнівні експерименти», наголошують представники цієї політичної сили.

Партія «Голос» висловила готовність направити «компетентних очільників кількох важливих напрямів роботи Верховної Ради». Заяву з цього приводу розмістили на сайті політичної сили. «Ключовим у визначенні структури управління новим парламентом та у призначенні ефективних керівників парламентських комітетів має бути професіоналізм, а не будь-які політичні квоти», — вважають у «Голосі». Фахівці, які зайдуть у парламент під прапором цієї політичної сили, здатні кваліфіковано керувати комітетами, до питання відання яких належать питання правосуддя, національної безпеки і оборони, економічної політики, антикорупції, медицини, освіти, цифровізації, прав людини і реінтеграції окупованих територій. Мають також експертів у питаннях Регламенту. На думку голови партії Святослава Вакарчука, його команда прийшла добре підготовленою та може брати на себе відповідальність і за щоденну депутатську роботу, і за стратегічні перспективи. Він запевнив, що разом із колегами усвідомлює можливості парламентської більшості та їх відповідальність за призначення керівництва комітетів. Та все-таки у партії закликають підходити до формування комітетів та призначення членів уряду, виходячи з точки зору фаховості претендентів, а не озираючись на квоти.