Голова Біловодської ОТГ Едуард Олєйніков отримує сертифікат від представника міжнародної організації «The HALO Trust» Юрія Шахраманяна (ліворуч) та керівника Луганської ОДА Віталія Комарницького.

Представники органів місцевого самоврядування Станично-Луганського та Біловодського районів отримали пакети документів, що підтверджують очищення окремих ділянок місцевості від мін та вибухонебезпечних предметів. Віднині ці землі можна використовувати за призначенням.

Завершився один із етапів розмінування, під час якого розчищено майже 44 га сільськогосподарських земель, а також 16 га території, що становлять дороги та лісосмуги. Зокрема, очищеними та перевіреними вважаються території населених пунктів Красний Деркул, Широкий і Красна Талівка Станично-Луганського району, а також село Нижньобараниківка Біловодського району. Розмінування зазначених ділянок місцевості проведено міжнародною організацією «The HALO Trust».

Також розміновують територію спеціальні піротехнічні підрозділи Міністерства оборони України та Державної спеціальної служби транспорту Міністерства інфраструктури України. Крім того, на території Луганської області проводять роботи з гуманітарного розмінування такі неурядові організації, як Данська група розмінування DDG, Швейцарський фонд розмінування FSD, D.T.U., ТОВ «Демінінг Солюшнс».

Унаслідок бойових дій, що тривають на території області з весни 2014 року, окремі землі регіону зазнали рясного забруднення вибухонебезпечними предметами. Найскладніша ситуація у Попаснянському, Станично-Луганському та Новоайдарському районах. За кожним з них закріплені та проводять роботи з очищення місцевості піротехнічні розрахунки ДСНС України. З липня 2014 року піротехніки розчистили понад 6,6 тис. га території, виявили, вилучили та знешкодили майже 77,8 тис. вибухонебезпечних предметів. За результатами проведеної роботи такі ділянки місцевості пройшли інспекційну перевірку і нині вважаються очищеними від мін, вибухонебезпечних залишків війни на глибину 15 сантиметрів.

Водночас власникам перевірених земельних ділянок рекомендовано взяти до уваги ризики, пов’язані з фактором російської агресії, проникнення диверсійних груп для встановлення вибухонебезпечних предметів.

Вручаючи сертифікати про розмінування, голова Луганської обласної державної адміністрації Віталій Комарницький зазначив, що віднині аграрії «отримують можливість користуватися землями за призначенням — сіяти та збирати врожаї», і висловив подяку піротехнікам за ту величезну небезпечну та вкрай потрібну роботу, яку проводять вони на Луганщині.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.