У Європейському Союзі розробляють «єдині рекомендації» стосовно «ідентифікації та можливого невизнання» паспортів Російської Федерації, виданих жителям окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) України, підконтрольних російським окупантам. Про це йдеться у заяві речника ЄС, наданій Deutsche Welle.

Зокрема, ці рекомендації для держав — членів ЄС і їхніх консульств розробляє Єврокомісія разом із Європейською службою зовнішніх справ і в координації з делегаціями ЄС у Києві та Москві. Настанови також стосуватимуться питання видачі віз, прохання про які в Росії чи в Україні подаватимуть жителі Донбасу з паспортами РФ. У заяві речника ЄС наголошується, що невизнання паспортів перебуває у компетенції кожної держави — члена Євросоюзу, пише DW. Цього тижня Литва та Естонія уже заявили, що не визнають такі паспорти.

Нагадаємо, на саміті у Брюсселі в червні глави держав і урядів ЄС висловили «надзвичайне занепокоєння» з приводу квітневого указу президента Росії Володимира Путіна про спрощення видачі паспортів мешканцям ОРДЛО. Європейські лідери наголосили, що такий крок «суперечить духу та цілям» Мінських домовленостей. Тоді ж Європейська Рада заявила про готовність розглянути подальші заходи, включно з невизнанням таких російських паспортів.