24 серпня 2017 — Хода Нескорених у День Незалежності України.

Тим часом члени організаційного комітету громадської ініціативи «Маршу захисників» зазначають, що з ними ОПУ не погодив час і місце проведення заходу. Про це на своїх сторінках у Фейсбук написали члени оргкомітету. Так, Андрій Медведько повідомив: «Нам просто «призначили» час, не запитавши».

Учора в Києві організатори альтернативного маршу провели прес-конференцію, під час якої розповіли історію підготовки до запланованого на 24 серпня маршу й свій план дій.

«Два місяці тому ми спрямували лист у тоді ще Адміністрацію Президента з запитанням про те, яким чином проводитиметься святкування Дня Незалежності України й чи передбачений військовий парад. Одержали відповідь, що указ із цього приводу виданий не був. Тому патріотичне співтовариство по всій Україні почало самоорганізовуватися з метою проведення громадського параду. Тобто, частково мілітарного громадського заходу, який хтось називає маршем, хтось називає парадом, а хтось називає ходою», — пояснив член Ради ветеранів при Міністерстві у справах ветеранів України, представник оргкомітету Антон Колумбет.

Організатори повідомили, зареєстровані учасники (очікується більш як 7 тис. ветеранів з усієї України, 1,5 тис. цивільних осіб, майже 500 волонтерів і приблизно 100 капеланів) зберуться з 8.00 до 9.00 у парку ім. Тараса Шевченка. Потім колона пройде Хрещатиком убік Майдану для проведення фінальної частини заходу, яка повинна закінчитися до опівдня. Далі частина людей піде на Михайлівську площу до «Стіни Пам’яті», де відбудеться молебень за загиблими у бою та концерт, організований «Музичним батальйоном».

При цьому в оргкомітеті акцентують увагу на тому, що їхній марш — не політичний, і пройде він без будь-якої партійної символіки. «Наша ініціатива аполітична, вона суспільна й несе в собі єдину мету — бути не проти чи за владу. Ми — патріоти України, які хочуть пройтися вулицями міста в День Незалежності та донести нашим побратимам на фронті, ми про них пам’ятаємо й готові до них приєднатися і боротися пліч-о-пліч щодня», — зазначив Антон Колумбет.

У свою чергу, засновник фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега розповів, що фонд допомагатиме в зборі коштів на проведення маршу.

Як зазначив представник ГО «Ветеранське Братерство», ветеран полку «АЗОВ» Дмитро Шатровський, який відповідає за координацію всіх підрозділів, виконання технічних завдань, комунікацію з регіональними координаторами в рамках підготовки до заходу, марш формуватиметься певними блоками.

«Першими йтимуть члени родин загиблих захисників, потім — хлопці з I і II групою інвалідності, які дістали поранення під час відсічі збройної агресії Російської Федерації. А далі блоки формуються за територіальним принципом. Першим піде Київ, бо це місто, яке зустрічає всіх, і інші області. Далі підуть бойові підрозділи, що набирають певну кількість людей, ветеранські громадські організації та формування, а після них підуть усі інші учасники маршу, з родинами, з дітьми, просто громадяни, яким цей захід цікавий», — розповів він.

За словами координатора маршу Андрія Медведька, кожний бажаючий може взяти участь у ньому, заповнивши електронну форму, яка є в мережі Інтернет.

«Хотів би закликати бізнесменів і владу на місцях всіляко сприяти бажаючим поїхати на марш, може надати транспорт чи допомогти грішми. А якщо хтось сам їхатиме на автомобілі, то зв’яжіться з нашими координаторами, адже ви можете взяти інших людей із собою, влаштувати  ветеранський «бла-бла-кар». Гадаю, що це допоможе», — заявив він.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА (з архіву «Голосу України»).