На знімку: учасники проекту «Старовинна Волинь — перехрестя культур» упорядковують територію музею.

Третій рік за ініціативи й підтримки Всеукраїнської асоціації молодіжного співробітництва «Альтернатива-В» і Волинського земляцтва у місті Києві молодь з різних країн, а ще з столиці, Харкова, Полтави допомагає упорядковувати територію Музею історії сільського господарства Волині — скансені в Рокинях поблизу Луцька й знайомиться з історичними пам’ятками, культурою та традиціями краю.

Координатори міжнародного табору Галина та Валерій Бідношеї кажуть, що дехто із волонтерів здолав не одну тисячу кілометрів, аби приїхати до волинського села. На території музею, у дендропарку площею 11 гектарів, вони вирубували чагарники, прибирали сміття й сухі гілки, косили траву, оновлювали інформаційні стенди.

— Друга половина кожного дня у нашому таборі — це відвідання музеїв, екскурсії у Луцьк, Володимир-Волинський, Торчин, зустрічі з волинянами, майстер-класи, — каже Галина Бідношей. — За два тижні, а саме стільки тривав проект, хлопці та дівчата навчилися не тільки ліпити з глини свищики у відомого гончаря Анатолія Філозофа, а й робити волинські ляльки-мотанки, прикраси й обереги з соломки, готувати вареники. Побували ми й на фестивалі «Бандерштадт».

— Міжнародні волонтерські табори — це визнаний спосіб об’єднання представників різних країн на період реалізації проекту, протягом якого учасники виконують суспільно корисну роботу для місцевої громади, у даному разі роботу, спрямовану на збереження об’єктів історичної спадщини, — продовжує Галина Бідношей.

Вона зазначає, що мета проекту — знайомство як іноземців, так і українців з різних регіонів з культурним надбанням Волинського краю, популяризація місцевих традицій та ремесел.

— Не менш важливо привернути увагу місцевих громад, особливо молоді, до об’єктів історичної спадщини, що є на території сіл і міст, з метою перетворити їх на туристичні принади, — наголошує волонтерка. — Ми намагаємося залучати місцеве населення до збереження культурної спадщини, адже опікуватися унікальними об’єктами і пам’ятками має не лише держава, а й пересічні громадяни.

Фото надано Галиною Бідношей.