У партії «Слуга народу» продовжують обговорювати кандидатів на ключові посади у владі. Так, майбутній народний депутат Микита Потураєв в інтерв’ю «Детектор Медіа» висловив припущення, що Міністерство з гуманітарної політики може очолити Володимир Бородянський. Мовляв, саме він є одним із співавторів проекту створення такої структури на основі об’єднання міністерств культури, молоді та спорту й інформаційної політики.

Те, що Міністерства інформаційної політики більше не буде, підтверджує і Олександр Корнієнко, який може стати керівником «Слуги народу» після того, як Дмитро Разумков стане до виконання обов’язків Голови Верховної Ради. Він веде мову про структурну реформу, внаслідок якої скоротиться загальна кількість міністерств у Кабміні.

Представники партії «Опозиційна платформа — За життя» поінформували про своє бачення формування комітетів Верховної Ради дев’ятого скликання. Так, на офіційному сайті цієї політичної сили розміщено інформацію, згідно з якою пропозиції опозиціонерів розбігаються із запропонованою раніше системою від «Слуги народу». Принциповим в цій партії вважають створення двох нових комітетів — з питань комплексного вирішення проблем Донецької та Луганської областей та з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту. «Більш ефективний розподіл предметів відання парламентських комітетів, запропонований нами, дозволив вийти на число комітетів — 23 плюс комісія з приватизації», — йдеться в повідомленні. Попри заяви про необхідність повернутися до співпраці з Російською Федерацією, які часто лунають від представників цієї політичної сили, у зверненні з приводу розподілу комітетів вони закликають враховувати європейську практику обов’язкового надання опозиції реальних можливостей контролю за діяльністю влади.

Однак щонайменше ще одна партія претендує на посади, які теоретично можуть належати опозиції. Майбутній народний депутат від «Батьківщини» Андрій Павловський в ефірі одного з телеканалів, наприклад, кажучи про демократичні цінності, наголосив, що, спираючись на них, навіть найменша фракція має отримати головування бодай в одному з комітетів. «Опозиції належать контролюючі функції, але головне — контролювати, як витрачаються державні кошти, — сказав він. — І от за діями «Слуги народу» зможемо побачити, чи хочуть вони дотримуватися європейських традицій, а чи ні». Представники «Слуги народу» не надто охоче сприймають заклики віддати ключові посади опозиції. «Якщо ми, як політична сила, набрали таку більшість у парламенті, то необхідно змиритися з тим, що ми повинні отримати інструменти й важелі для реалізації тієї політики, про яку ми говорили, — сказав у відповідь на слова А. Павловського представник «Слуги народу» Данило Гетманцев. — Ми прийняли рішення затвердити за опозицією два традиційні комітети — з питань свободи слова та з прав людини, а також місце заступника глави парламенту». Втім, на думку А. Павловського, не важливо, які прізвища значитимуться на чолі комітетів чи міністерств.

Треба розуміти, що ми — в новій політичній реальності, і найбільш важливі, резонансні рішення прийматимуть в Офісі Президента, переконаний він. Парламент та Кабмін, за його словами, де-факто стануть законодавчими та виконавчими відділами в цій структурі. Однак за такого розкладу Президент бере на себе всю відповідальність за те, що далі відбуватиметься в країні, зазначає представник «Батьківщини».

Партія «Голос» не поспішає коментувати свої кроки в парламенті. Утім, дещо про позицію цієї політичної сили можна дізнатися з інтерв’ю третього номера в списку політичної сили, Кіри Рудик, яке вона дала LIGA. net. Майбутній народний депутат прийшла в парламент із ІТ-галузі. Каже, що в цій сфері люди працюють здебільшого як ФОПи, й не тому, що уникають податків. Мовляв, за нинішнім «застарілим трудовим кодексом» працювати айтішником просто неможливо. На законодавчому рівні також маємо проблеми з передаванням права на інтелектуальну власність. Саме ці питання К. Рудик намагатиметься вирішити першочергово на своєму новому місці. «Дуже багато людей, які приїжджають у нашу країну, вважають, що ми супервідстала країна, — сказала вона. — Але після знайомства вони перебувають у позитивному шоці від того, як ми використовуємо дрони в сільському господарстві, наприклад. Чи як у нас розвинуті окремі напрями в цифровізації деяких державних послуг, окремі напрями військової промисловості». Новий комітет, який планують створити в парламенті, мав би покращити взаємодію з галуззю і посилити її. «Ми працюємо на довгострокову перспективу, — наголосила представниця «Голосу» в контексті діяльності своєї партії. — І ми були важливими для тих людей, які за фундаментальні зміни, а не популізм. Ми розуміємо, що в нас нема 80 відсотків і навіть 50 відсотків підтримки. Але впевнена — число прихильників збільшуватиметься. Наша «гречка» — це наші цінності, принципи, компетентність, патріотизм, адекватність».

А в «Європейській солідарності» звертають увагу на те, що нині ключову небезпеку становлять гібридні впливи. Про це заявила представниця цієї політичної сили Вікторія Сюмар. За її словами, нині в нашій країні можна спостерігати те, що «підпадає під визначення «політичне переслідування опозиції». Мовляв, депутатів нинішньої коаліції викликають для дачі свідчень про злочин «узурпація державної влади» в контексті голосування більшості. «Це повний абсурд в інтересах політичних переслідувань, якщо депутати не мають права голосувати», — каже народний депутат восьмого і вже майже дев’ятого скликання. Вона стверджує, що Державне бюро розслідувань залежить від політиків, у тому числі, й проросійських. «Портнов анонсує, що робитиме ДБР, а потім ДБР підтверджує це на своїх офіційних ресурсах і ніколи не спростовує, — каже В. Сюмар. — Це свідчить про те, що очевидно Портнов має серйозні впливи на директора ДБР».

Уже сьогодні, як відомо, має відбутися друге засідання Підготовчої групи, під час якого майбутні народні депутати остаточно визначаться зі складом парламентських комітетів. «Голос України» обов’язково поінформує про рішення, якого досягнуть під час робочої наради.