Очікується, що сьогодні постанова буде опублікована у Федеральному регістрі законів США й набуде чинності за 60 днів, у жовтні 2019 року.

Зміни законодавства торкнуться насамперед бідних претендентів на грін-карту, зокрема легальних мігрантів, які одержують у США соціальну допомогу, наприклад, талони на харчування й державні субсидії на оплату житла.  

The New York Times зазначає, що нововведення стане частиною «політики вимітання», покликаної сповільнити приплив мігрантів до США й скоротити кількість переселенців, котрі мають дозвіл на проживання в країні. Нові правила призведуть до того, що чимало бідних мігрантів будуть змушені зробити вибір між можливістю отримувати фінансову допомогу в США й перебувати та працювати в країні легально, припускає видання, при цьому зауважуючи, що, швидше за все, це не стосуватиметься тих, у кого вже є грін-карта.

Американська влада заявляє, що нові правила спроможні  гарантувати «самодостатність» осіб, яким  нададуть можливість отримати дозвіл на постійне проживання в США, і захистити інтереси платників податків.

Зміни в законодавстві не поширюються на біженців і осіб, які просять у США політичний притулок.